Betonpannenkoek

Verliefd? Op zo’n gekke platte pannenkoek? Waarmee je dan ook nog eens iemands hoofd kan inslaan want het mislukte zuurdesembrood is niet alleen plat maar ook keihard.
Nee, voorlopig klopt de titel van mijn broodbakboek ‘Hoe je een brood laat rijzen en verliefd wordt op zuurdesem’ voor geen meter.
Het rijzen is overduidelijk niet gelukt en veel liefde voor deze betonpannenkoek voel ik ook niet echt.
Ik heb er nog niet van durven eten.

Waarschijnlijk ging het al mis bij de starter. Toen die moest ‘bubbelen en bruisen’ zag ik enkel dat het mengsel begon te schiften. Al bleef de geur wel goed en kwamen er ook echt wel wat belletjes op.
Misschien ging het mis doordat ik speltbloem gebruikte. Pas op pagina 55 van het broodbakboek staat een waarschuwing over spelt: ‘Speltbloem is iets lastiger in het gebruik dan de eerder genoemde soorten bloem en meel’. Aan paging 55 was ik natuurlijk nog niet toegekomen.
Of misschien ging het mis doordat ik een kater had van kerstdag wegens teveel shotjes op het einde van de avond rond het heerlijke vuurtje buiten. Of misschien kwamen die shotjes gewoon harder aan door de zalige wandeling op kerstdag: zeventien kilometer onder een stralend zonnetje – je zou bijna gaan denken dat God bestaat – in het betoverend mooie Turnhoutse vennengebied.
Het was een zalige kerstdag, ik teken voor elk jaar zo’n fikse wandeling als feest, maar de shotjes laat ik voortaan achterwege.
Dan kan ik op tweede kerstdag een brood bakken en er misschien, heel misschien, verliefd op worden.

Maar kijk eens aan: als ik toch de moed bij elkaar raap en het brood aansnij blijkt het zowaar:
1. flink gerezen. Zie je die enorme luchtgaten?
2. zeer eetbaar, of nee, oprecht lekker
3. en zelfs buitengewoon handig. Je kunt je boterham gewoon als lepeltje gebruiken en je beleg opscheppen. Gebruiksaanwijzing: ’te hanteren als grissini of lange vingers’.
4. een stevige workout op te leveren: snij dit brood en je krijgt kabels als armspieren!

Misschien begin ik toch een heel klein beetje vlinders in mijn buik te voelen…

Geplaatst in: Blog

3 gedachten over “Betonpannenkoek

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.