Accuraat voelen

Heeft ze koorts?
De man die belt voor zijn vrouw met tandpijn antwoordt: ‘Dat ga ik eens bekijken.’
Ik hoor hem naar zijn vrouw toe gaan die iets onverstaanbaars terug mompelt als hij haar sommeert: ‘Laat me eens even voelen.’

Ik krijg de kans niet om op te werpen dat ik een gemeten temperatuur wil hebben, geen gevoelde, want aan de andere kant van de lijn declameert hij met gedragen stem: ‘Ik ben redelijk accuraat bij het voelen.’

Het blijft even stil terwijl hij zich aan zijn taak wijdt.
Dan meldt hij plechtig: ‘Nee, ze heeft geen extreme verhoging.’
Mijn gebruikelijke irritatie over geschatte temperatuur is al weggeëbd nog voor die goed en wel de kop op kon steken. Ik zit zo te genieten van dit geweldige dialoogje.

De vrouw had net bij de kaakchirurg haar verstandskiezen laten trekken en zat al onder de ibuprofen en paracetamol, maar ‘deze pijn was anders’ en ze was al bekend met fibromyalgie, dus ‘ze kon al wat pijn hebben, maar dit was misschien wel aangezichtspijn, want dat kende ze van haar vriendin’.
De plechtige man neemt het allemaal erg serieus en staat zijn vrouw bij door dik en dun, zoveel is me wel duidelijk nu.

Ik heb een beetje meelij met hem.
Ik voeg wat tramadol toe aan de cocktail en raadt hem toch aan om een thermometer te kopen voor de volgende keer.
Hij bedankt me vriendelijk voor mijn tijd en in gedachten bedank ik hem voor het genietmomentje dat hij me bezorgd heeft tussen alle beldrukte door.
Dat durf ik niet hardop.

(Dit blogje verscheen eerder op Medisch Contact: https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/blog/accuraat-voelen.htm )

Geplaatst in: Blog

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.