Unplug

Opgelet…
Zolang er nog verbouwd wordt in ToBE staat Unplug even ‘on hold’. We houden je hier op de hoogte zodra we er terug mee starten.

‘Unplug’: snel opladen door meditatie, loop vrij in en uit

Voor wie? Voor iedereen die in balans wil blijven door een meditatiemoment in te lassen tijdens de middagpauze. Of je nu een ervaren mediteerder bent of nog nooit op een kussen gezeten hebt. Kom binnen, zet of leg je en volg gewoon je ademhaling. Unplug en laad je op. Voor vijf minuten of voor een half uur, kies wat voor jou goed voelt.

  • Waar? Centrum ToBE, Hendrik Consciencestraat 20 in Turnhout
  • Data en tijd: elke maandag van 12.15 tot 13u (vanaf 6 januari 2020)
  • Prijs: €5 per keer, in de pot te deponeren; of een 12-beurtenkaart voor €50 (6 maanden geldig). Een kopje thee staat voor je klaar.
  • Meditatieleraar aanwezig: Martine Schrage, huisarts en mindfulness trainer, opgeleid door Edel Maex, UZA, Antwerpen

Het idee voor ‘Unplug’ kreeg ik door het boekje met deze naam van schrijfster Suze Yalof Schwartz. Zij koos met Unplug voor een heerlijke no-nonsense aanpak van meditatie.

Enkele passages uit haar boek die me zo intrigeerden dat ik zelf goesting kreeg om op een of andere manier het unplug-idee ook in Turnhout te laten groeien:

Meditatie is zo eenvoudig, ik kon me niet indenken waarom het voor een groot deel werd gebracht alsof het zwaar en ingewikkeld was.
Ik wilde een ervaring die iemand als ik zou uithouden zonder overbodige poeha…

Ik heb Unplug opgezet als ’s werelds eerste niet-religieuze inloopmeditatiecentrum waar meditatie uit die esoterische sfeer wordt gehaald en in zijn meest eenvoudige, onopgesmukte vorm wordt aangeboden. Ik wilde het esoterische eraf halen en het toegankelijk maken. Een plek creëren waar drukbezette, moderne mensen zich thuis voelen en waar ze zich even kunnen terugtrekken, de batterij kunnen opladen en de onmiskenbare effecten van meditatie zelf kunnen ervaren – al is het maar een paar minuten per dag.

Meditatie heeft mij en mijn leven op heel veel manieren veranderd.

In bijna elke situatie kan ik afstand nemen van mijn automatische reactie en mindful reageren, waardoor ik een betere moeder, echtgenote en baas ben.

Ik wil bewijzen dat iedereen – jij ook – kan mediteren. Zelfs als, of eigenlijk vóóral als je denkt dat je te veel nadenkt, niet stil kunt zitten of dat het niets voor je is.

Ook neuroloog Steven Laureys, auteur van ‘het no-nonsense meditatieboek’, schrijft iets in dezelfde geest:

Voor mij draait meditatie – anders dan veel technische sporten of kunstvormen – niet om technieken die je precies goed moet uitvoeren. Het is niet competitief en je hoeft de lat niet te hoog te leggen. Je hebt er ook geen materiaal, specifieke locatie of plunje voor nodig. Voor mij kan je het niet fout doen zolang het goed voelt voor jezelf, en als het er anders uitziet dan bij een ander maakt dat helemaal niets uit. Er staat voor mij ook geen tijdslimiet op. Meditatie is met andere woorden een persoonlijk parcours dat je voor jezelf kan en mag uitstippelen. Heerlijk, toch?

Daarom vraag ik je uitdagend: waarom probeer je het niet eens? Weigeren om jezelf open te stellen voor nieuwe of andere pistes zou immers zonde zijn. We leven nu eenmaal in een veranderende wereld. De wetenschap staat niet stil. Laten wij dat ook niet doen.

Ik wil in dit boek aantonen dat er een gulden middenweg is tussen harde objectieve wetenschap en subjectieve spirituele of contemplatieve praktijken. Nee, het is niet mijn bedoeling om van iedereen een boeddhist te maken. Dat ben ik zelf ook niet. Wel wil ik trachten om je een hulpmiddel aan te reiken dat je leert waarom meditatie ook voor jou een meerwaarde kan betekenen en hoe je ermee aan de slag kan gaan. Op die manier kan je net als ik je eigen weg vinden in een uitgebreide en boeiende wereld van meditatietechnieken en hersengymnastiekoefeningen. Een wereld waarin niets moet en alles mag, zolang je het maar bewust doet. Neem de tijd om je onder te dompelen in de kennis en praktijk van meditatie, waag je aan de oefeningen die jou het meest aanspreken en ontdek wat meditatie voor jou kan betekenen.
[…]
Ik vind het jammer dat er in onze huidige geneeskunde zo weinig aandacht wordt besteed aan het persoonlijke en psychosociale aspect.
[…]
Bijvoorbeeld placebo-effect… een ongelooflijk fenomeen dat de krachtige invloed van onze gedachtewereld op het fysieke weerspiegelt. Dat geldt evenzeer voor hypnose en meditatie. En toch worden deze mogelijkheden vaak weggelachen. Kijk, je zal geen pijn of kanker genezen met meditatie, maar je kan er mensen wel serieus mee helpen. En dat is belangrijk.

Bevalt het Unplug-concept je zo dat je er méér van wil? Heb je de meditatiemicrobe te pakken?

Kom dan naar ‘Unplug XL‘: op de woensdagavonden dat ik geen mindfulnesstraining geef in ToBE, mediteren we samen in stilte 3 x 20 minuten. Na zo’n deugddoend groot onderhoud in het brein, zwééf je bijna naar huis… zo zen!