Publicaties

GezondNU december 2017: Heel Holland mediteert

Deze editie van gezondNU staat in het teken van zingeving en spiritualiteit. En dat hebben we aan jou te danken. Uit onderzoek blijkt dat onze lezers meer willen lezen over spiritualiteit. Maar wat is spiritualiteit eigenlijk? En, zo vraagt redacteur Gebke Verhoeven zich af, worden we er ook gezonder van? (Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 


GezondNU maart 2017: Achter de schermen

Columnist Martine Schrage heeft haar drukke baan als huisarts opgezegd en schrijft sindsdien dag in, dag uit over gezondheid. Ze gunt ons een kijkje achter de schermen.(Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 

 


Medisch Contact mei 2016: Is euthanasie normaler geworden?

De kritiek op de Levenseindekliniek naar aanleiding van de demente vrouw – ‘huppakee’ – was pittig. En sommigen vrezen dat euthanasie zich op een hellend vlak bevindt. Maar is dat zo? Waar staan we eigenlijk in het debat? Een rondgang langs betrokken artsen en deskundigen. (Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 

 


Wijkkrant Koningshaven Februari 2016: Pammetjes

Pammetje hier, pammetje daar
Pammetje lost je problemen op
O was dat maar waar!

(Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 


GezondNU januari 2016: Zeg eens Ooohmmm

Na alle decembergekte is er in januari even helemaal niets. De natuur is in winterslaap en ook wij mensen keren even naar binnen. Bijvoorbeeld, net als Martine Schrage en Geertje Couwenbergh, met meditatie of yoga. Een gesprek over mediteren op de wc met een baby aan de borst, te zweverige chakra’s en Roy Donders. De rode draad? Zitten, zitten en nog eens zitten. (Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 


Wijkkrant Koningshaven november 2015: Wie schrijft die blijft

Het was de warmste één november sinds het begin van de metingen. De ochtend nog zacht genoeg om buiten te zitten. Ik zit beschut op mijn terrasje. (Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 

 


Wijkkrant Koningshaven september 2015: Met de Franse slag

Precies volgens de routeinstructies zijn we zonet de steile in onbruik geraakte skipiste bij Colle de Jau afgedaald. Veel rollende stenen, en hier en daar een klein valpartijtje, maar we zijn er geraakt. (Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 

 


Wijkkrant Koningshaven juni 2015: Veeg je eigen stoepje schoon

Ken je die song van Editors: ‘Smokers outside the hospital doors’? Ergens daarin klinkt het: ‘The saddest thing that I’d ever seen were smokers outside the hospital doors’ (Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 

 


Gezond Nu juni 2015: Even heel gelukkig

Helemaal hyper van de heftige middag haast ik me naar huis. Ik heb geen tijd om even na te
praten met de collega’s, want thuis wacht mijn zenclubje dat stipt om acht uur begint. Ik wil niemand voor een dichte deur laten staan. Gek hoor, je haasten om te gaan ontspannen. Toch ben ik ook blij dat ik geen tijd heb om
te piekeren over de afgelopen uren. Er was hommeles op het werk en daar moesten toen moeizame gesprekken over gevoerd worden. Dat hakt erin en meestal zindert dat bij nog na. (Klik hier om de pdf te downloaden)


Wijkkrant Koningshaven maart 2015: De dokter doet aan zen

Het is zo gewoon geworden als tanden poetsen. Twee keer per dag zit ik op mijn kussen te mediteren om mijn brein even schoon te flossen. De dag goed beginnen en weer afronden, de bubbeltjes opruimen, de losse eindjes oppikken, er gebeurt vanalles op dat kussen. (Klik hier om de pdf te downloaden)


Arts en auto mei 2014: Favoriete pil

De zin van het bestaan van de joodse psychiater Viktor Frankl is een verbijsterend boek”, zegt de Tilburgse huisarts Martine Schrage. “Het is bewonderenswaardig dat iemand die bijna drie jaar in concentratiekampen heeft gezeten, afstand kan nemen van zijn gruwelijke ervaringen en er zo mooi over kan schrijven.” (Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 


Boeddhamagazine 76, voorjaar 2014: Helpen als genezen niet meer gaat

In het begin van zijn leven was Sietze Graafsma geboeid door ziekte, oorzaken en behandelmethoden. Hij studeerde af in twee studierichtingen en promoveerde in de geneeskunde. Pas later in zijn loop- baan, als internist in het Tilburgse Twee- stedenziekenhuis, kwam voor hem de mens achter de ziekte in beeld. (Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 


De Verdieping, Trouw, januari 2014: Zen op het spreekuur

Meditatie is heilzaam voor medici, vindt huisarts Martine Schrage. Mede dankzij haar is er nu het Netwerk Artsen en Meditatie.
Huisarts Martine Schrage staat dagelijks zonder wekker om kwart voor zes op. Na een douche en voordat haar gezin wakker wordt, zit zij twintig minuten op een meditatiekussen. Het ritueel, zeven jaar geleden begonnen na de geboorte van haar derde kind, maakt haar zoveel fitter, dat ze het niet meer zou willen missen. (Klik hier om de pdf te downloaden)

 


Arts en Auto, oktober 2012: Zoektocht naar balans

Al voor zeven uur ’s ochtends naar de praktijk gaan om mail te beantwoorden, want de rest van de dag komt het er niet van. Als de dienst begint gehaast door de gangen lopen en geïrriteerd reageren als een passerende collega iets vraagt. Eenmaal thuis, als de kinderen spelen, nog even in de woonkamer de laptop open- klappen om een rapport te lezen. (Klik hier om de pdf te downloaden)


Medisch Contact, mei 2012: Zenmeditatie voor huisartsen

Met volle aandacht doen wat je doet, dat zouden artsen kunnen leren van mediteren. Het zou helpen om beter om te gaan met de drukte en dilemma’s die de medische praktijk met zich meebrengt. Meekijken bij de cursus ‘zenmeditatie voor huisartsen’. (Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 

 

 

 


BD Magazine (Brabants Dagblad), herfst 2011: Stilte in de stad | Een betere huisarts

‘Toen ik een keer voor een zendocent moest invallen en zelf les mocht geven, wist ik meteen: dit is wat ik wil’, vertelt Martine Schrage (43), huisarts bij Huisartsenprakijtk Ingang Zuid in Groenewoud. (Klik hier om de pdf te downloaden)