Publicaties

Gezond Nu juni 2015: Even heel gelukkig

Helemaal hyper van de heftige middag haast ik me naar huis. Ik heb geen tijd om even na te
praten met de collega’s, want thuis wacht mijn zenclubje dat stipt om acht uur begint. Ik wil niemand voor een dichte deur laten staan. Gek hoor, je haasten om te gaan ontspannen. Toch ben ik ook blij dat ik geen tijd heb om
te piekeren over de afgelopen uren. Er was hommeles op het werk en daar moesten toen moeizame gesprekken over gevoerd worden. Dat hakt erin en meestal zindert dat bij nog na. (Klik hier om de pdf te downloaden)


De Verdieping, Trouw, januari 2014: Zen op het spreekuur

Meditatie is heilzaam voor medici, vindt huisarts Martine Schrage. Mede dankzij haar is er nu het Netwerk Artsen en Meditatie.
Huisarts Martine Schrage staat dagelijks zonder wekker om kwart voor zes op. Na een douche en voordat haar gezin wakker wordt, zit zij twintig minuten op een meditatiekussen. Het ritueel, zeven jaar geleden begonnen na de geboorte van haar derde kind, maakt haar zoveel fitter, dat ze het niet meer zou willen missen. (Klik hier om de pdf te downloaden)

 


Boeddhamagazine 76, voorjaar 2014: Helpen als genezen niet meer gaat

In het begin van zijn leven was Sietze Graafsma geboeid door ziekte, oorzaken en behandelmethoden. Hij studeerde af in twee studierichtingen en promoveerde in de geneeskunde. Pas later in zijn loop- baan, als internist in het Tilburgse Twee- stedenziekenhuis, kwam voor hem de mens achter de ziekte in beeld. (Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 


Medisch Contact, mei 2012: Zenmeditatie voor huisartsen

Met volle aandacht doen wat je doet, dat zouden artsen kunnen leren van mediteren. Het zou helpen om beter om te gaan met de drukte en dilemma’s die de medische praktijk met zich meebrengt. Meekijken bij de cursus ‘zenmeditatie voor huisartsen’. (Klik hier om de pdf te downloaden)

 

 

 

 


Arts en Auto, oktober 2012: Zoektocht naar balans

Al voor zeven uur ’s ochtends naar de praktijk gaan om mail te beantwoorden, want de rest van de dag komt het er niet van. Als de dienst begint gehaast door de gangen lopen en geïrriteerd reageren als een passerende collega iets vraagt. Eenmaal thuis, als de kinderen spelen, nog even in de woonkamer de laptop open- klappen om een rapport te lezen. (Klik hier om de pdf te downloaden)