Mindfulnesstraining

🟡 Terugkomdagen:

Elke eerste zondag van de maand, van 10.30 u. – 12.00 u
(ook in de schoolvakanties, maar niet op feestdagen)
Bijdrage: 10€ per sessie, ter plaatse te betalen. (eerste terugkomdag is gratis voor iedereen die een mindfulness basistraining gevolgd heeft of momenteel een 8-weken training volgt).

Elke tweede woensdagavond van de maand, in de tuinkamer van Marie in de Zandbergstraat 8 in Turnhout, van 20 tot 21.30u
De avonden verlopen als volgt: 1 x 20 minuten samen mediteren en daarna ruimte voor thee en een babbel. Zowel vragen over mindfulness als ventilatie over het leven kunnen aan bod komen. 
Meditatiebankjes zijn voorzien, maar alles wat je verder nodig hebt, breng je best zelf mee.
Wat kost het? 5€ per avond (voor verwarming en thee)
Graag een mailtje naar marie.boven@gmail.com om je aan te melden 🙏 

🟡 Nieuwe trainingen 2023:

Najaarstraining: start op maandag 16 oktober, 18.15u – 20.45u 

  • Lesdagen: 16 oktober, 23 oktober, 6 november, 13 november, 27 november en 4 december
  • Met Martine Schrage, huisarts en mindfulnesstrainer en Marie Boven, maatschappelijk werker en ervaringsdeskundige
  • In Dienstencentrum De Schoor
  • 275 euro voor de gehele training*

🟡 Ook individuele training is mogelijk

Mail me om te overleggen over de mogelijkheden.

Stel dat je leest over een pil die je gelukkiger kan maken en je angst tempert.
Zou je die nemen?
Stel dat die pil nog een aantal positieve bijwerkingen heeft, zoals meer focus en een groter empathisch vermogen.
Stel tenslotte dat de pil helemaal natuurlijk is en niets kost en je mag ‘m elke dag slikken.
Zou je die nemen?
De pil bestaat.
Hij wordt meditatie genoemd.
– Jonathan Haidt –

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een techniek die wetenschappelijk bewezen effecten heeft in de bestrijding van stress, angst en depressie. Het helpt bij spanning, emoties, overprikkeling, piekeren, pijn en vermoeidheid, weinig zelfvertrouwen, angst, slecht slapen, …

Mindfulness helpt je om te vertragen, te vereenvoudigen, meer tot rust te komen en je grenzen te leren aanvoelen. Het is een oefening in leren omgaan met alles wat zich in het leven aandient. Ook als dat stress, emoties en spanning is. In mindfulness training leren we middels verschillende soorten oefeningen hoe we de rust en helderheid in onszelf kunnen opzoeken en bewaren. Datgene wat zich aandient aan gevoelens en gedachten kan je leren bekijken zonder oordeel of zonder de wens om het te veranderen en zo ontdek je hoe je hiermee om kan gaan.

Mindfulness beantwoordt aan een diepe menselijke behoefte. Het gaat over het verlangen om midden in de werkelijkheid te staan, het verlangen om onze vrijheid terug te nemen. Het gaat over mildheid, over respect en zelfrespect. Het gaat over kwetsbaarheid en weerbaarheid. Het gaat over zorg, voor onszelf, voor de ander, voor de wereld.

Of, zoals neuroloog Steven Laureys schrijft in zijn ‘No-nonsense meditatieboek’:
‘Meditatie kan een manier zijn om dat ingebouwde en dolgedraaide overlevingsmechanisme, die interne dialoog, dat stemmetje dat permanent tegen jezelf praat, weer onder controle te krijgen. Om bewust te kiezen om kalm te blijven en vat te krijgen op die eindeloze stroom aan gedachten in je hoofd. Op die manier kan mediteren ook een oplossing bieden voor moderne problemen zoals stress en stressgerelateerde aandoeningen, angst, emotionele en mentale problemen, concentratieproblemen, depressie en burn-out, slapeloosheid, chronische pijn, problemen met het immuunsysteem, hart- en vaatziekten, een gebrek aan algemeen welzijn en welbehagen en een gebrek aan liefde, begrip en empathie.’

Ik volgde de opleiding tot mindfulnesstrainer bij Dr. Edel Maex in het UZA in Antwerpen.

Hoe ziet de training eruit?

De mindfulnesstraining bestaat uit 7 sessies: 6 bijeenkomsten op maandag, en 1 terugkomsessie.
De zevende sessie is een vrij te kiezen terugkomsessie. Deze vinden plaats elke eerste zondag van de maand van 10.30u – 12u.
Bij de training krijg je een werkboekje.
Bankjes, matjes en dekentjes zijn voorzien in de zaal, je hoeft zelf niets mee te brengen. (al zijn warme sokken of een sjaal fijn als het wat frisser wordt)
In de lessen gaan we aan de slag met oefeningen. Je krijgt ook huiswerk. Mindfulnesstraining vraagt een flinke eigen inzet. Het echte leren gebeurt tijdens het dagelijkse oefenen thuis. Tijdens de training reserveren we gedurende acht weken drie kwartier per dag om thuis te oefenen.

*Prijs?

Deelname kost 275€ voor de volledige lessenreeks. Oefenboekje, één terugkomsessie, gebruik van bankjes en matjes en toegang tot de geluidsbestanden/luisteroefeningen (online) voor de thuisoefeningen zijn inbegrepen.
De training vormt één geheel en er kan niet per sessie betaald worden. Na de start is geen annulering meer mogelijk. Gemiste sessies kunnen wel in een andere reeks worden ingehaald.

Voor studenten en mensen met verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit €150.
De Voorzorg en LM voorzien een terugbetaling voor hun leden. Het aanvraagformulier daarvoor vind je op hun websites.

(in elke training voorzie ik ook een drietal plaatsen voor mensen die in financiele moeilijkheden zitten. Bijvoorbeeld: mensen die in budgetbeheer zijn of cliënt bij Orion zijn. Neem contact op als je heel gemotiveerd bent om de training te volgen en in aanmerking denkt te komen voor deze plaatsen.)

Voor de terugkomsessies betaal je 10€ per keer of koop je een beurtenkaart aan (6-beurtenkaart voor €50, onbeperkt geldig).

Info & inschrijven:

Vul onderstaand inschrijvingsformulier in en mail het naar martine.schrage@scarlet.be.

De training kan doorgaan bij minimaal 5 deelnemers en er is plaats voor maximaal 20 deelnemers.
Zodra je inschrijvingsformulier ontvangen is, krijg je een betaaluitnodiging. Na ontvangst van de betaling is je inschrijving definitief.

Als je geïnteresseerd bent en op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe trainingen, stuur me dan een mailtje, dan schrijf ik je in voor de nieuwsbrief.

Waar?

Lokaal dienstencentrum De Schoor, bovenzaal: direct na binnenkomst de trap op naar boven
Schorvoortstraat 53
2300 Turnhout

Ik hoop je daar te ontmoeten!

We need to have new tools to cope with life.
Mindfulness is here to stay.

Dr Ola Schenstrøm, Symposium Leuven Mindfulness Centre, 6 dec 2019 –