Mindfulnesstraining

In het nieuwe centrum ToBE, een coworking space voor gezondheid, groei en ontwikkeling in Turnhout, geef ik mindfulnesstraining.
Nieuwe trainingen 2020 starten na de lockdown zodra dit weer kan.
lestijden: steeds op woensdagavond van 19.30-22u

Na de cursus, kan je je mindfulness skills onderhouden: op de terugkomdagen die openstaan voor iedereen die ooit mindfulness training gevolgd heeft of op de Unplug-middagbreak op maandag.
Terugkomdagen ‘Unplug XL’: starten na de lockdown zodra dit weer kan
Unplug: elke maandagmiddag tussen 12.15-13u (meer info)

Wat is Mindfulness en waarom zou je het doen?

Mindfulnesstrainingen
Mindfulnesstrainingen

Mindfulness is een meditatietechniek die wetenschappelijk bewezen effecten heeft in de bestrijding van stress, angst en depressie.
Mindfulness is omgaan met wat zich aandient met een bepaalde kwaliteit van aandacht. Stoppen en kijken naar wat er is, een middenweg tussen de werkelijkheid negeren en erdoor meegesleept worden. Daardoor legt het dingen bloot en zet mensen aan tot handelen.
Mindfulness helpt je om met open, milde aandacht, in het hier en nu te zijn. Het is een oefening in leren omgaan met alles wat zich in het leven aandient. Ook als dat stress, emoties en spanning is. In mindfulness training leren we middels verschillende soorten oefeningen hoe we de rust en helderheid in onszelf kunnen opzoeken en bewaren. Datgene wat zich aandient aan gevoelens en gedachten kan je leren bekijken zonder oordeel of zonder de wens om het te veranderen en zo ontdek je hoe je hiermee om kan gaan.
Mindfulness helpt je om te vertragen, te vereenvoudigen, meer tot rust te komen en je grenzen te leren aanvoelen.
Het helpt bij stress, spanning, emoties, overprikkeling, piekeren, pijn en vermoeidheid, weinig zelfvertrouwen, angst, slecht slapen,…

Of, zoals neuroloog Steven Laureys schrijft in zijn boek ‘het no-nonsense meditatieboek’:

Meditatie kan een manier zijn om dat ingebouwde en dolgedraaide overlevingsmechanisme, die interne dialoog, dat stemmetje dat permanent tegen jezelf praat, weer onder controle te krijgen. Om bewust te kiezen om kalm te blijven en vat te krijgen op die eindeloze stroom aan gedachten in je hoofd. Op die manier kan mediteren ook een oplossing bieden voor moderne problemen zoals stress en stressgerelateerde aandoeningen, angst, emotionele en mentale problemen, concentratieproblemen, depressie en burn-out, slapeloosheid, chronische pijn, problemen met het immuunsysteem, hart- en vaatziekten, een gebrek aan algemeen welzijn en welbehagen en een gebrek aan liefde, begrip en empathie.

Ik volgde de opleiding tot mindfulnesstrainer bij Dr. Edel Maex in het UZA in Antwerpen.

Hoe ziet de training eruit?

Alle trainingen bestaan uit 7 sessies: 6 bijeenkomsten op woensdagavond, van 19.15 tot 21.45u.
De zevende sessie is een vrij te kiezen terugkomsessie.
Een sessie duurt 2,5 uur
Bij de training hoort een werkboek.
In de lessen gaan we aan de slag met oefeningen. Je krijgt ook huiswerk. Mindfulnesstraining vraagt een grote eigen inzet. Het echte leren gebeurt tijdens het dagelijkse oefenen thuis. In de training reserveren we gedurende acht weken drie kwartier per dag om thuis te oefenen.

Prijs?

De prijs bedraagt 280€ voor de volledige lessenreeks + huiswerkboekje + 1 terugkomavond.
Wie bij De Voorzorg verzekerd is, kan 75€ terugkrijgen van het cursusgeld. Ook de Liberale Mutualiteiten betalen een deel terug aan hun verzekerden.
Voor elke nieuwe deelnemer die je aanbrengt, ontvang je 25€ korting op de cursusprijs.
Voor de terugkomavonden betaal je 10€ per keer of 2 beurten van een Unplug-beurtenkaart (12-beurtenkaart voor €50. 6 maanden geldig).

Info & inschrijven:

martine.schrage@tobe-kempen.be
Je kan ook alvast een mail sturen als je geïnteresseerd bent en op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe trainingen.

Waar?

Centrum ToBE, www.tobe-kempen.be
Hendrik Consciencestraat 20, 2300 Turnhout (vlakbij parking Muylenberg)

Ik hoop je een keer daar te ontmoeten!

We need to have new tools to cope with life.
Mindfulness is here to stay.

– Symposium Leuven Mindfulness Centre, 6 dec 2019 –
Dr Ola Schenstrøm