Mindfulness

In het nieuwe centrum ToBE, een coworking space voor gezondheid, groei en ontwikkeling in Turnhout, geef ik Mindfulnesstrainingen.

Wat is Mindfulness en waarom zou je het doen?

Mindfulnesstrainingen
Mindfulnesstrainingen

Mindfulness is omgaan met wat zich aandient met een bepaalde kwaliteit van aandacht. Stoppen en kijken naar wat er is, een middenweg tussen de werkelijkheid negeren en erdoor meegesleept worden.
Mindfulness helpt je om met open, milde aandacht, in het hier en nu te zijn. Het is een oefening in leren omgaan met alles wat zich in het leven aandient. Ook als dat stress, emoties en spanning is. In mindfulness training leren we middels verschillende soorten oefeningen hoe we de rust en helderheid in onszelf kunnen opzoeken en bewaren. Datgene wat zich aandient aan gevoelens en gedachten kan je leren bekijken zonder oordeel of zonder de wens om het te veranderen en zo ontdek je hoe je hiermee om kan gaan.
Mindfulness helpt je om te vertragen, te vereenvoudigen, meer tot rust te komen en je grenzen te leren aanvoelen.
Het helpt bij stress, spanning, emoties, overprikkeling, piekeren, pijn en vermoeidheid, weinig zelfvertrouwen, angst, slecht slapen,…

Op de website van ToBE vind je steeds de data van nieuwe trainingen, klik daarvoor door naar de agenda.
Je kan ook alvast een mail sturen als je geïnteresseerd bent en op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe trainingen.

Ik volgde de opleiding tot mindfulnesstrainer bij Dr. Edel Maex in het UZA in Antwerpen.

Ik geef ook Mindfulnesstrainingen specifiek voor zorgverleners

Voor artsen, apothekers, verpleegkundigen, vroedvrouwen, psychologen, kinesisten, maatschappelijk assistenten, osteopaten, doktersassistenten, tandartsen, …

Waarom specifiek voor zorgverleners?
Artsen en andere zorgverleners zijn betrokken, bevlogen en hebben een grote inzet. Ze werken vaak onder druk en voelen grote verantwoordelijkheid om patiënten te helpen en hun werk veilig, correct en naar tevredenheid van alle partijen uit te voeren.
Werken in de zorg vraagt veel van een mens. Helaas hoort multitasking er vaak bij en soms hebben we te maken met heftige situaties en emoties.
We gaan vaak over grenzen zonder dat in de gaten te hebben. Mensen zetten zichzelf onder druk en laten zich onder druk zetten. Burn-out ligt op de loer.
Dat vraagt om zelfzorg waardoor de zorgverlener niet alleen zichzelf maar ook zijn patiënten en cliënten beter kan helpen. Doordat alle deelnemers deze wereld goed kennen, biedt de setting veiligheid om moeilijke zaken te kunnen delen, juist omwille van de herkenbaarheid.
Mindfulness is een goede manier om ondanks deze druk weer gemakkelijk tot jezelf kunnen komen en je rol op ontspannen wijze kunnen vervullen. Het kan een levenshouding worden die je helpt meer jezelf te zijn en meer te genieten.

Hoe ziet de training eruit?

De algemene mindfulness training en de training voor zorgverleners hebben dezelfde opbouw en inhoud, enkel de samenstelling van de groep verschilt.

Alle trainingen bestaan uit 7 sessies: 6 bijeenkomsten op woensdagavond, van 19.15 tot 21.45u.
De zevende sessie is een vrij te kiezen terugkomsessie.
Een sessie duurt 2,5 uur
Bij de training hoort een werkboek.
In de lessen gaan we aan de slag met oefeningen. Je krijgt ook huiswerk. Mindfulnesstraining vraagt een grote eigen inzet. Het echte leren gebeurt tijdens het dagelijkse oefenen thuis. In de training reserveren we gedurende acht weken drie kwartier per dag om thuis te oefenen.

Wat kost het?

De prijs bedraagt 280€.
Wie bij De Voorzorg verzekerd is, kan 75€ terugkrijgen van het cursusgeld. Ook de Liberale Mutualiteiten betalen een deel terug aan hun verzekerden.
Voor elke nieuwe deelnemer die je aanbrengt, ontvang je 25€ korting op de cursusprijs.

Info & inschrijven:

martine.schrage@tobe-kempen.be

Cursuslocatie

Centrum ToBE, www.tobe-kempen.be
Hendrik Consciencestraat 20, 2300 Turnhout (vlakbij parking Muylenberg)

Ik hoop je een keer daar te ontmoeten!