Eerste Hulp bij Boosheid en ander winters ongemak

Het waren letterlijk vijgen na pasen, de tips en trics die in mijn mailbox vielen over hoe om te gaan met boosheid. Een paar maanden geleden ja – na dat onfatsoenlijke ontslag – tóen smachtte ik naar gereedschap om de slopende emoties van boosheid te kanaliseren, maar nu is dat leed gelukkig geleden en had ik niet zoveel meer aan de nieuwsbrief van het I AM Instituut voor Aandacht & Mindfulness met als thema ‘boosheid’.

Ik heb in die maanden op heel veel manieren geprobeerd om boosheid kanaliseren waarbij de ene manier al beter hielp dan de andere, maar toch bleef ik nog heel erg op zoek naar handvaten. Die vielen nu dus in mijn virtuele brievenbus, en ik moet zeggen: ik heb het er niet slecht vanaf gebracht. Veel van de tips en trics kon ik zo afvinken.
Maar omdat die handleiding nu toch op mijn pad kwam – al hoop ik ze nooit nog zo hard nodig te hebben – gooi ik ze toch maar even in deze blog. Ter lering ende vermaak. Voor wie het nodig mocht hebben, voor wie er ook naar op zoek was en voor mezelf om te bewaren op een logische plek. Want waar ventileer je nu beter je emoties dan in een blog waar je van alles verhalen kunt breien met de woorden die voortkomen uit al die doorgewerkte emoties?

Bij deze u dus vriendelijk aangeboden door I AM – SeeTrue: Een mindful antwoord op boosheid, woede en ergernis. (in deze nieuwsbrief was de concrete situatie waar het over ging een echtscheiding. Dat was er gelukkig bij mij niet aan de hand, maar een soort scheiding was het wel.)
Welaan dan:

Boosheid hoort bij het leven. Het is een emotie die toont dat er aan een behoefte niet is voldaan en die aanzet tot actie en verandering. Maar het kan ook een destructieve emotie zijn, die zorgt voor verbittering, verharding en langdurige woede. Het is mogelijk je boosheid om te buigen tot een positieve kracht! Door boosheid bij jezelf te herkennen, er de juiste aandacht aan te geven en op een constructieve manier te gebruiken. 

Tip 1. Eerst en vooral: geef tijd aan je boosheid. Ga ermee wandelen en fietsen. Schrijf het op. Journaal. Mediteer. Deel het met iemand die echt kan luisteren.
(check, check en check. Allemaal gedaan. Het moeilijkste was nog: iemand vinden die echt kan luisteren. Het was lichtjes shockerend om te merken hoe weinig mensen echt willen en kunnen luisteren. Velen wilden niet echt het verhaal horen of wimpelden mijn boosheid direct weg met een hoop adviezen.)

Tip 2. Zie je verdriet. Boosheid is vaak die laag die je meer kwetsbare gevoelens beschermt. Na een tijd zal je misschien in deze onderliggende laag kunnen zakken. Neem de tijd om de pijn van het ‘niet gezien zijn’ te helen. Geef het zijn tijd. Vergeef je eigen imperfectie en draag zorg voor de pijn van de imperfectie van jouw bestaan. Laat je tranen je ziel helen.
Open je eventueel voor het verdriet van de wereld, voor de pijn van iedereen die daar doorgaat. Dit kan je hart kan van compassie sterker maken en bevrijden uit de pijn van emotionele isolatie.
(yep, veel traantjes gelaten, heel veel gemediteerd en vooral heel veel gehad aan de zelfcompassie-richting binnen de mindfulness. Wat ben ik vaak blij geweest met al mijn ervaring in mindfulness en zen. Geen idee hoe ik hier anders allemaal doorheen was gekomen.)

Tip 3. Zie het goede. Wat er is gebeurd dat tot de scheiding heeft geleid, is misschien vreselijk geweest. Misschien ben je gekwetst tot in het diepste van jezelf. Toch is niemand alleen maar slecht, er zijn waarschijnlijk ook wel goede momenten geweest. Kan je deze nog koesteren? Probeer de andere te zien als iemand die net als jij gelukkig wil zijn en net als jij iets van zijn leven probeert te maken. Die net als jij soms fouten maakt en net als jij goedheid in zich draagt.
(Het goede was snel duidelijk: ik moest daar weg. En als ik daar zelf een besluit over had moeten nemen, had ik het waarschijnlijk nog een hele tijd aan laten slepen omdat er ook zoveel goeds opgebouwd was wat pijn deed om achter te laten: de fijne band met heel veel patiënten, met de secretaresse, de vertrouwdheid van het bekende en voelen dat je het in de vingers hebt.)

Tip 4. Kies voor welwillendheid. Misschien zal je altijd wel verontwaardigd blijven en zal er altijd een deel in jou kritisch blijven. Zie of je sterker kan zijn dan dat. Je kiest voor geweldloosheid, niet alleen voor jou, maar ook voor de eventuele kinderen en het grotere geheel. Er is al genoeg kritiek en boosheid in deze wereld.
Het is een nieuw evenwicht zoeken, met vallen en opstaan en het doorleven van de pijn, bewust, en leer ook van je fouten’. 
(Ook dat klopt: een deel van mij blijft verontwaardigd. Ik moest hangen over een blogje, terwijl de fouten aan de andere kant veel groter zijn maar verborgen blijven. Dat blijft onrechtvaardig. Kiezen voor geweldloosheid is dan niet makkelijk, maar wel moedig.)

En omdat ik zelf zoveel gehad heb aan mijn mindfulness en selfcompassion oefeningen, vind ik het geen probleem om ook de reclame in de betreffende nieuwsbrief over te nemen in deze blog. Er kan niet genoeg mindfulness in deze wereld gebracht worden. Dus bij deze:

I AM biedt een 3-tal trainingen aan die begeleid worden door o.a. David Dewulf en andere trainers van I AM. In deze trainingen kun je onderzoeken en oefenen samen met andere deelnemers hoe het is vanuit mildheid om te gaan met strijd en gevoelens van boosheid, zelfkritiek en onzekerheid.

Optie 1: Anders omgaan met boosheid *NIEUW*
In deze training wordt gewerkt met de essenties van mindfulness, zelfcompassie, geweldloze communicatie en compassie. Tijdens deze sessies oefen je vanuit mildheid omgaan met conflicten, je compassievol te confronteren met wat je voelt, wat vergeving is, je krijgt inzicht in wat het voor jou moeilijk maakt en wat er mogelijk is.
Een uitnodiging voor de andere weg!
Meer informatie over de training ‘Anders omgaan met boosheid’

Optie 2: Geweldloos communiceren met mindfulness
Ken je dit ? Als je van me houdt dan zou je toch moeten weten dat …. Laat je niet vangen door deze valkuil: iemand te oordelen om niet te krijgen wat je wilt, terwijl je niet eens zelf precies weet wat je wilt of het niet hebt gedeeld. In dit weekend (of avond cursus) leren we de basis van geweldloos communiceren en mediteren om je communicatie te verzachten.
Meer informatie over de training ‘Mindful Communiceren’

Optie 3: Zelfcompassie training (voor wie vooral boos is op zichzelf)
Als je innerlijke criticus zich vooral op jou afreageert en als je makkelijk heel emotioneel wordt, wil je misschien wel kiezen voor de 8 sessies zelfcompassie. Het versterkt je mildheid, je emotionele draagkracht, je zelfvertrouwen en helpt je te leven vanuit je diepere waarden.
Meer informatie over de training ‘Zelfcompassie’

Voilá, misschien heb je er iets aan en zoniet, des te beter want dan heb je ófwel geen last van boosheid ofwel heb je zelf al een goede remedie gevonden.
Zelf zweer ik bij mediteren en wandelen, al vielen de sneeuwbuien vandaag ook wel in de categorie ‘vijgen na pasen’ ?

Geplaatst in: Blog

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.