Angst voor de zandloper

In ťťn van de coachinggesprekken die ik regelmatig heb met mijn zenleraar, gaf hij mij het advies om mijn spreekuur timing strakker te gaan regisseren. Ik ben namelijk een onverbeterlijke uitloopdokter.

Zandloper
De meeste patiŽnten hebben daarmee leren leven: het wachten is lastig, maar in de spreekkamer krijg je wel alle tijd en aandacht die nodig is. Concreet adviseerde de zenleraar mij om een zandloper aan te schaffen en dat als hulpmiddel in te zetten om mij en de patiŽnt te dwingen ons te houden aan de consulttijd van acht minuten.

Tijdsdruk etaleren
Die zandloper staat er nu al weken. En ik durf niet. Ik vind het brutaal om zo ostentatief te etaleren hoe weinig tijd ik heb. Ik zat vast aan mijn eigen (tot dan onbewuste) norm dat de patiŽnt geen last moet hebben van de tijdsdruk waaronder ik moet werken. Waarom zou dat zo moeten zijn? Ik ben bang om niet meer aardig gevonden te worden. En betaal dus ondertussen elke dag de prijs van het aardig zijn met een uitlopend spreekuur en te weinig tijd voor alle niet-patiŽntgebonden werk dat ook gewoon blijft wachten.

Symbool voor eeuwigheid
Tijdens de terugkomdag voor zenleraren gaat het over de zandloper als symbool voor tijd en dan vooral over twee verschillende aspecten van die tijd. De zandloper is het pefecte voorbeeld van zowel de beperktheid van de tijd: die is op als al het zand is doorgelopen, als van de eeuwigheid en eindeloosheid van de tijd: je kunt hem eindeloos opnieuw omkeren en weer laten lopen. Het zand dat je ziet lopen, geeft dus zowel a sense of urgency, als van oneindigheid. En ik besef: hoeveel urgentie er ook is, ik kan tijdens het consult de zandloper altijd weer opnieuw omdraaien als dat nodig is.

Luid rondbazuinen
Net als een rookstoppoging meer kans van slagen heeft als de (ex-)roker zijn plannen luid rondbazuint, bent u hierbij getuige van mijn goede voornemen om aanstaande maandag te starten met de zandloper. En leg ik dus nu ook bij u, als patiŽnt, a sense of urgency. Wij zijn samen verantwoordelijk voor een goed verloop van elk consult.

(Deze tekst verscheen eerder op Zorgkaart Nederland – zorgkaartnederland.nl)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.