Mediterende artsen netwerken

Inspirerend gezelschap, gepassioneerde collega’s, een feeërieke locatie en een welhaast symbolische datum: 11-12-13. Dat waren de ingrediënten voor een zeer geslaagde eerste bijeenkomst van ons Netwerk Arts en Meditatie. Als je dat afkort, krijg je ‘NAM’, wat meteen alles zegt over hoe lekker het eten was.

Een bijeenkomst dus van en voor artsen die zelf aan meditatie doen. Met voor de eerste netwerkavond meteen een spreker van formaat (ik wilde schrijven ‘een  spreker van gewicht’ maar sinds hij aan meditatie doet, is hij tien kilo lichter!): Prof. dr. Melvin Samsom, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc in Nijmegen. Dit was niet zijn ‘coming out’. Veel mensen in zijn omgeving weten al dat hij dagelijks mediteert. Toch nam hij de uitnodiging om te komen spreken op deze avond pas aan na enige bedenktijd. Wilde hij het er al wel zo openlijk over wilde hebben?

Zweverig?

Want mensen vinden het bijvoorbeeld nogal eens zweverig. En dat vooroordeel klopt niet. Het is de meest nuchtere, stevige en down to earth methode die er is om je efficiëntie te vergroten. Dat viel meteen weer op te maken uit het verhaal dat Melvin Samsom hield: als bestuurder van zo’n grote en complexe organisatie heeft hij geen tijd om zich met vage zweverige zaken bezig te houden. En toch mediteert hij dagelijks trouw twee keer twintig minuten.

Twee keer twintig werkt

Want hij heeft gemerkt dat het werkt: zijn afspraken zijn korter geworden en toch krijgt hij er meer in gedaan. Paradoxaal genoeg merkte hij dat kortere afspraken meer tijd en ruimte gaven om het over andere dingen te hebben dan enkel het strikt zakelijke. Hij kan, met rust in het hoofd, sneller schakelen tussen alle eisen die de van uur tot uur veranderende werkelijkheid van hem vraagt. Want zoals we allemaal ervaren: in de zorg regeert de waan van de dag vaak onze agenda.

Er was nog meer: hij is gestopt met alcohol drinken, is gaan hardlopen, heeft de koelkastjes met bier op de bestuursverdieping de deur uit gedaan en fruitmanden in huis gehaald.

Mens sana in corpore sano

Een fraai voorbeeld van het ‘Mens sana in corpore sano’. Het lopen voor een fit lijf, het mediteren als krachtoefening voor een fit brein. Zo’n goede mentale en lichamelijke conditie kan veel incasseren en weer vlot terugveren. Meebewegen met de flow en daar zelf richting aan geven.

Inspireren

Prachtig natuurlijk om dit begeesterende verhaal zo aanschouwelijk voorgesteld te krijgen. En dat is precies wat we met het netwerk willen: elkaar inspireren om te blijven mediteren, en het naar buiten uitdragen. Dat ook andere artsen dit fijne instrument leren kennen. Dat het een krachtige remedie is tegen de burnout, die ons volgens de cijfers in zo’n groten getale bedreigt. Dat we andere artsen duidelijk maken dat je vooral ZELF meer regelcapaciteit krijgt van mediteren. Dat meditatie meer zichtbaar en bespreekbaar wordt in de artsenwereld, en bij uitbreiding in de hele zorg, zodat het meer beoefend gaat worden. Uitstralen dat we mediteren. Want je manier van werken gaat veranderen: het kan je werk leuker en kwalitatiever maken.

Goud delen

Het mooist werd het die avond verwoord door een andere collega en wel als volgt: Wij hebben goud in handen. Wij willen het delen. En hoe doen we dat? Daarover gaat dit Netwerk Arts en Meditatie.

‘Deze blog is gepubliceerd met instemming van Prof. dr. Melvin Samsom, waarvoor dank’

(Deze tekst verscheen eerder op Artsennet – artsennet.nl)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.