Minisabbatical

M’n maand thuis als ‘werkloze’ vrouw zit er bijna op, en o wat heb ik ervan genoten. Werkloos is heel relatief in dit verband, want ik heb me met overgave gestort op de ‘kwadrant B’- taken. U weet wel, die klussen waar je nooit aan toekomt vanwege druk druk druk, maar die juist zo enorm veel voldoening opleveren als je je er echt aan hebt kunnen wijden.

Zo is de hele stapel achterstallige vakliteratuur eindelijk een kopje kleiner gemaakt, ben ik zwaar in de euthanasielectuur gedoken en heb me eindelijk het nieuwe dienstroosterprogramma eigen gemaakt.
Veel tijd ging ook naar andere vormen van scholing: op het programma stonden drie trainingsdagen en één congres van de Levenseindekliniek (tjonge, wat pakt die club het gedegen aan!), de befaamde Barning vierdaagse nascholing – echt een begrip in Midden-Brabant – en een minisesshin (zenretraite). Even mentaal detoxen.

Echt werkloos kun je dat bezwaarlijk noemen. Het opzetten van mijn nieuwe eenmanszaakje als waarnemer vroeg aandacht, en ik moest me inwerken in de nieuwe praktijken waar ik ga waarnemen.

Toch bleef er genoeg tijd over om te mediteren en te schrijven. Sinds ruim een jaar volg ik een schrijfcursus, en eindelijk is het me gelukt om die WordPress onder de knie te krijgen en een eigen blog op te zetten. Peanuts eigenlijk, maar hier spreekt een vrouw met een grondige hekel aan uitzoeken hoe technische ICT-dingen werken. Als het dan toch lukt, geeft het wel een enorme boost.

Wat het meest deugd deed? Voor het eerst in jaren weer mentaal aanwezig zijn thuis. Niet meer alleen lijfelijk. Echt beschikbaar zijn voor de kinderen. Dit herinner ik me alleen van zwangerschapsverlof vroeger.

Dus ja, een beetje spijt dat het erop zit, heb ik wel. Dat bedacht ik me zo tijdens het rennen in het bos vanochtend. Meteen daarna kwam een bevrijdende tweede gedachte: ‘Hé, maar dit kan ik nog eens doen! Ik ben nu eigen baas, dus wat let me om nog eens een maand vrij te organiseren in de toekomst? Flink sparen, en dan een dik kruis zetten in de agenda: een maand geen opdrachten.’

Een maand thuis. Lijkt me een goed recept voor elke arts.

(Deze tekst verscheen eerder op Medisch Contact – medischcontact.nl)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.