Vertrouw je nou maar

Bezig met het sorteren van de labeltjes die ik opgespaard heb van vele kopjes thee, blijf ik haken achter deze wijsheid: ‘Self-reliance is the greatest art’. Mijn gedachten dwalen af naar het telefoongesprek van gisteren. Een collega belde me om te sparren. ‘Ik denk dat ik weg moet uit de praktijk waar ik nu werk, maar ik vind het zo moeilijk. Ik wil mijn patiŽnten niet achterlaten, maar ik heb geen toekomst in deze praktijk.’ Hij heeft al lang beslist, dat is tussen de lijnen wel te horen. ‘Jij hebt al met dat bijltje gehakt, hoe ging dat nou bij jou?’

Tja, hoe ging dat bij mij? Dat borrelen en broeden en twijfelen en opnieuw proberen en nog eens en nog eens, dat heeft wel een jaar of twee geduurd. En toen was het ineens duidelijk: ik moest er een punt achter zetten.

Ik kan niemand anders zeggen wat de juiste weg is. Ik heb wel geleerd dat springen sterker maakt. Dat het zelfvertrouwen kweekt en dat er werk zat is.

Dus kan ik hem geruststellen: vertrouw er maar op dat wŠt je ook beslist, het goed komt. Er komen dingen op je pad die je never nooit niet gedroomd had.

Ik belandde uiteindelijk in een praktijk zowat om de hoek in de gemeente waar ik al dertien jaar woon. Back to the roots. niet alleen mijn geografische roots, maar ook mijn innerlijke roots: ik ga er – eindelijk eindelijk eindelijk – mindfulnesstrainingen geven. Ik droomde er al zolang van om dat in de praktijk te kunnen gaan doen, en nu gaat het echt gebeuren.

Weer een beetje meer mezelf geworden. De binnenkant en buitenkant sluiten steeds beter op elkaar aan, binnen hetzelfde vak. Self-reliance is the greatest art: zelfkennis omgezet naar praktijk. Geen woorden maar daden. Al is het nagelbijtend spannend geweest bij momenten en is angst een bekende vriend geworden. Gelukkig heeft die het niet voor het zeggen, dat mag ik nog altijd zelf doen.

Dus lieve collega, jij komt er ook wel. Dat hoorde ik aan je stem en daarvoor ken ik je al te lang. Spring maar als dat nodig is, en hou me op de hoogte van de verrassingen die je tegen zult komen.

(Deze tekst verscheen eerder op Medisch Contact – medischcontact.nl)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.