presentatie

We hadden een presentatie moeten voorbereiden om ons voor te stellen aan de andere deelnemers van de schrijfretraite, maar nu blijkt dat ineens verwaterd tot een slap voorstelrondje. ‘Vertel eens: wie ben je? Wat doe je? Waar schrijf je aan en wat wil je met deze cursus bereiken?’

Daar trap ik niet in. Ik heb een presentatie voorbereid, nu wil ik die tonen ook. Ik heb er hard aan gewerkt en vooral veel lol gehad bij het maken daarvan, dus no way dat ik aan kom zetten met een flauw ‘Ik ben Martine, ik ben vijftig jaar, ik ben huisarts, getrouwd, moeder van drie kinderen en ik droom van een roman.’
Schermafbeelding 2018-05-20 om 08.09.14.png Veel meer dan dat is het natuurlijk ook niet, maar ik wil de plaatjes tonen die ik met zoveel zorg heb uitgekozen, de verhalen vertellen van hoe ik mediterend met de kop tegen de muur liep en dacht dat ik naar een klooster moest en uitpakken met de geniale quotes die ik zorgvuldig geselecteerd heb uit mijn onuitputtelijke voorraden. Jullie moeten natuurlijk wel zien hoe bijzonder ik ben, dat snap je wel als ik die quotes op mijn scherm tover.

Presentatie dus. Ik toon mijn inspiratiebronnen, ik toon mijn schrijfplekje, ik vertel over de zenretraites die ik volgde en hoe ik daar in huilen uitbarstte en niemand me kwam troosten want de hele clou van mediteren is natuurlijk dat ieder stil op zijn kussen blijft zitten. Ik vertel hoe de huilbui vanzelf ophield want dat doen tranen nu eenmaal, ook als je niet getroost wordt. Ik vertel hoe ik door het mediteren aan het schrijven raakte en toch niet naar het klooster hoefde en hoe mijn man daar bijzonder opgelucht over was.

Schermafbeelding 2018-05-20 om 08.13.07Schermafbeelding 2018-05-20 om 08.13.17

Ik ga helemaal op in het verhaal, met grote gebaren en handen en voeten onderstreep ik mijn woorden, maar het mag niet langer dan vijf minuten duren. De docente bewaakt de tijd streng en ik haal het net. Ik sluit af met een geweldig screenshot uit een TED-talk van Barbara Sher: ‘How To Get What You Really Want (even if you have no goals, no character, and you’re often in a lousy mood)’. Ja, dat vat het wel samen waarom ik hier zit: erg blij met mijn leven zoals het is maar het is niet af zonder roman en die komt er niet zolang ik uitvluchten blijf verzinnen en mezelf in de weg blijf zitten.

Heeft u vragen?
‘Ach,’ zegt Maureen met vet Limburgs accent, ‘als er nu geen boek komt, dan kan je nog altijd cabaretière worden.’ 

Geplaatst in: Blog

2 gedachten over “presentatie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.