teleurstellend

Welkom bij de cursus omgaan met teleurstellingen voor gevorderden. Dit is de verdiepingsmodule waarin we zullen inzoomen op de vaardigheid: ‘van de nood een deugd maken’.

Teleurstellende ingrediŽnten waarmee we aan de slag kunnen:

 • Het is 1 mei. Een vrije dag, schitterend weer en ik moet naar een begrafenis waarvoor ik met mijn zussen heb afgesproken in Hoogstraten om van daaruit samen naar Leusden te rijden waar we afscheid zullen nemen van oom Bas. Hij is op zijn 91 rustig in zijn slaap gestorven nadat hij op vrijdag net als altijd zijn rondje heeft gefietst en in bed kroop met het plezierig vooruitzicht: ‘Het is een mooie dag om uit te slapen’. Hoe schoon wil je het hebben?
  Ik besluit om naar Hoogstraten te fietsen zodat ik wat beweging heb, want het zullen vele uurtjes in de auto worden. Gepakt en gezakt sta ik om acht uur vertrekkensklaar met mijn nieuwe snelle fiets. Ik heb er zin in! En dan volgt de afknapper: platte band…
 • In de schrijfles wordt mijn poging tot roman met de grond gelijk gemaakt. Kraak mijn boek af en je kraakt mij af. Zo is het niet bedoeld blijkbaar want a. alle kritiek is compleet terecht, dat besef ik terdege en b: na twee uur op de rooster gelegd te zijn, krijg ik van de leraar de booschap mee: ‘Maar je schrijft heel goed hoor.’ Daar koop ik natuurlijk niets voor en neem van mij aan: twee uur lang doorgezaagd worden is geen pretje. Ik ken aangenamer martelmethoden.
 • Ik heb altijd een graat in mijn vis. Echt altijd. Mijn lieve echtgenoot zoekt voor mij het zachtste stukje uit, plukt elke graat er zorgzaam uit en dan nog slaag ik er in om als enige van de hele tafel een graat te hebben. Zelfs in een fishstick heb ik al eens een graat gehad.

In deel ťťn van de cursus Omgaan Met Teleurstellingen leerden we loslaten, daar ben ik al behoorlijk bedreven in. Nu gaan we zoals beloofd een stapje verder: hoe maak ik van de nood een deugd? Welnu, dat doet u zo:

 • Ik laat me dat fietstochtje naar Hoogstraten niet door de neus boren en pak mijn oude fiets. Zonder electriciteit dus veel beter voor mijn conditie. Aan knooppunt tien in Wortel kolonie drink ik een (zelf meegebracht) koffietje terwijl de vogels op vol volume fluiten en de kippen vrij in het bos rondscharrelen. Het is een heerlijke fietstocht en ik geniet van top tot teen op deze heerlijke vroege ochtend. (ik mis in het bos wel een Dixie, toch beetje teleurstellend)
 • Dat ik op mijn fietstochtje naar Hoogstraten nog eens een ommetje maakte op mijn oude school was dan weer niet zo’n handig idee: na het ritje door het park kom ik met vieze schoenen binnen in de koffiebar in Hoogstraten waar ik me mag omkleden. In het krappe toiletje wurm ik me uit mijn fietskloffie en kleed me een beetje gepaster voor de begrafenis. Als ik uit het toilet kom, klinkt Norah Jones uit de boxen, altijd een goed teken, en wacht er een mooie Copper Head Gin zeepdispenser om mijn handen te wassen. Ready for the funeral.
 • Die roman zwier ik over de schutting, heerlijk! Ik moet de leraar zowaar dankbaar zijn want het voelt als een opluchting om van de dwanggedachte ‘eigenlijk zou ik moeten schrijven’ bevrijd te zijn. En omdat ik nu ineens niet meer ‘moet’ schrijven van mezelf, heb ik de dag na de vernietigende feedback lekker de trein gepakt om een uitstapje naar Kortrijk te maken waar ik al maanden boekenpaleis Theoria eens wou bezoeken. (dat de treinreis VIER uur duurde, is dan weer voer voor een volgende cursus Omgaan Met Teleurstellingen. En dat er in Herentals een meute scoutsjes op de trein stapte die luid kwetterend nog net niet op mijn schoot kwamen zitten was ook niet bevorderlijk voor de ochtendrust).

Dus: welke lessen heeft u dan geleerd?
– fietsen en koffie lost alles op
– u kunt dan misschien geen roman schrijven, maar wel blogjes, HA! En zo levert elke struikeling in het leven een blogje op en kunt u toch schrijven.
– het wordt hoog tijd om op de Lotto te gaan spelen. Als u daar net zoveel kans maakt op de spreekwoordelijke naald in de hooiberg als op de graat in de fishstick, wacht u nog een schitterende toekomst.

Geplaatst in: Blog

2 gedachten over “teleurstellend

 1. Marg Vlemmix schreef:

  Het zou nu net een reden zijn voor jou om de Lotto te spelen! Al moet het wel op de goede dag vallen, erg teleurstellend!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.