Omgekeerde kraamtijd

De redactie mailt: “Schrijf je voor je volgende column eens over euthanasie?” De zenmeester appt: “We houden een themadag over sterven. Wil je daaraan meewerken?” Een patiënt in het bejaardentehuis: “Dokter, het is genoeg geweest, ik ben op. Ik wil stoppen met behandelen en ik wil euthanasie. Wilt u me helpen?” Een goede vriend van één van mijn kinderen sterft in een motorongeval.

(Klik hier voor de volledige column)

gezondNU, juli augustus 2019, www.gezondnu.nl

3 gedachten over “Omgekeerde kraamtijd

 1. Wim Mulder schreef:

  beste Martine

  Ik geniet steeds meer van je columns waarin je ook heel open over je familieleven bent. Geweldig. Even een aanvulling over de euthanasie.
  Bij het uitvoeren van euthanasie ga je het lijden van de persoon beëindigen en dat is alleen mogelijk als het refractair is of de autonomie van de persoon aangeeft dat het echt verder niet meer vol te houden is, en dit beeindigen van het lijden heeft de dood ten gevolge.
  Ik spreek dan niet van doodgaan maar overlijden in de meest enge zin . Over—-lijden. Iemand over het lijden heen helpen.
  Je had waarschijnlijk ook wel een reactie verwacht van mij ?
  IK blijf je met interesse en blijdschap volgen.
  Hartelijke groet

  • Martine schreef:

   mooi benoemd, dat over-lijden… gek genoeg had ik het zo nog nooit bekekenen. Dank voor je mooie aanvulling en voor zo trouw te blijven lezen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.