opgepast! vriendelijke chauffeur

Conflictvrije kruispunten zijn levensgevaarlijk. Lees mijn eerdere blogje er maar op na.
Vriendelijke chauffeurs zijn zo mogelijk nóg gevaarlijker. Het is erg om vast te moeten stellen maar ik zal mij nader verklaren.
Elke ochtend steek ik samen met een kudde schoolgaande jeugd de ring van Turnhout over op een plek zonder verkeerslichten of zebrapad. We moeten twee keer twee rijstroken over met een middenberm ertussen.
Geregeld stopt een vriendelijke chauffeur voor de bende scholieren om ze de gelegenheid te geven om over te steken. Levensgevaarlijk! Want ondertussen wordt er op de tweede rijstrook fluks doorgereden. Soms zelfs extra hard, omdat er altijd chauffeurs zijn die zich ergeren aan de gestopte auto en die snel willen inhalen.
Het is dus pas veilig als ook de auto’s op de tweede rijstrook stoppen, óf als er verder helemaal geen auto’s op de weg te bespeuren zijn.

Ik heb zelf echt moeten leren hoe hiermee om te gaan. De neiging is namelijk groot om uit dankbaarheid voor de gestopte auto snel te willen oversteken. Ik heb mijzelf en mijn kinderen moeten leren om stil te blijven staan, géén gebruik te maken van de vriendelijk aangeboden oversteek-gelegenheid, tot de weg echt veilig is. Heel vreemd is dat, om tegen die neiging in stil te blijven staan. Veel chauffeurs snappen ook niet waarom je niet direct oversteekt en rijden alsnog geïrriteerd door.

Bizar dat de stad deze druk gebruikte maar onofficiële oversteekplaats nog altijd niet veiliger heeft gemaakt. Turnhout blijft zo een onuitputtelijke bron van fiets-ergernissen. Terwijl ik vind dat elke stad de rode loper uit moet rollen voor de fietser. Ze houden de lucht schoon, de stad leefbaar en zichzelf gezond.

Hoewel al die ergernis natuurlijk ook niet weer gezond kan zijn. Zelfs de politie reed me daarnet bijna van de sokken. Ik had het al eens over het verfoeilijke concept van een fietssuggestiestrook. Een suggestie is maar een voorstel. Naar believen te nemen of te laten. Naar eigen inzicht al dan niet toe te passen.
Als zelfs de politie de suggestie naast zich neer legt, is het ver gekomen met de ruimte die Turnhout de fietser nog gunt.
Op mijn bij deze aan de stad vriendelijk aangeboden suggestie om de oversteekroute aan de Speelkaartenstraat veiliger te maken, verwacht ik dan ook weinig respons.
Al staat het u vrij mijn ongelijk te bewijzen.

Geplaatst in: Blog

5 gedachten over “opgepast! vriendelijke chauffeur

 1. Marie schreef:

  Hey,

  vloeken mag niet, alzo ben ik opgevoed. Maar nu heb ik toch wel zin. Je hebt me net in snelheid gepakt.

  Ik was een blogje aan het schrijven over het fietsverkeer in Turnhout. Afgelopen weekend zag ik een post op Facebook passeren van het Vlaams Belang. Met een oproep tot een negatieve evaluatie van het mobitliteitsplan in Turnhout.

  In de commentaren daaronder werd het plan met de grond gelijk gemaakt. Fietssuggestiestroken, fietsstraten, paaltjes om een straat te knippen, … allemaal afschaffen. Auto koning en de fiets moet maar zien te overleven, of eigenlijk liefst verdwijnen. De stad moet teruggeven worden aan de auto, want 3 minuten met de auto moeten omrijden om van punt A naar punt B te rijden, dat is echt teveel gevraagd.

  Ik moest toen aan je blog over de moordstrookjes denken. Tja, als dit het Turnhout is waar we in leven (en gezien de laatste verkiezingen lijkt dat zo te zijn) dan vrees ik voor de fiets in de toekomst. Mijn vrees is dan trouwens niet enkel voor fietsen, maar voor tal van zaken.

  Hopelijk zijn niet alle mensen zo eng denkend.

 2. Marg Vlemmix schreef:

  Zo gaat dat ja, en ook ik trapte er wel eens in! Nu zou je zeggen in Tilburg weten ze het beter! Maar, als je hier vanuit de flat de jeugd over ziet steken, maar ook volwassenen ziet fietsen, ze rijden rustig door rood, of een stuk afsteken op de ringbaan is ook al favoriet! Ooit dacht ik de politie moet hier eens ingrijpen, ze staan erbij en kijken er naar! Maar het heeft duidelijk geen prioriteit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.