#65 dagboek van een huisarts in tijden van corona

* we’re back *

Dat mindfulness heilzaam is voor lichaam en geest, daarvan hoef je mij natuurlijk al lang niet meer te overtuigen. Toch ben ik er nóg meer van overtuigd geraakt na het zien van ‘My Year of Living Mindfully’ , de film van journaliste Shannon Harvey. Tot 3 juni kan je de première van deze film gratis online kijken, dus grijp die kans!
Ik weet het, ik zou het er niet meer over hebben, maar de film is zo inspirerend en ook ik heb af en toe een zetje nodig om de motivatie levend te houden om elke dag weer op dat kussen te gaan zitten. En dat is precies wat die film bood: nieuwe inspiratie, verse motivatie.

En als je nu na het zien van deze film denkt: ‘goh, misschien moet ik er toch maar eens mee beginnen, met dat mediteren’, dan is dat precies op tijd, want: ToBE – het centrum waar ik mindfulnesstraining geef – mag vanaf 8 juni weer open. Yay!!
Vandaag ging ik de flyers ophalen om rond te delen nu het centrum na grootse verbouwingen en gedwongen lockdown weer open gaat. (Kutklusje trouwens dat rondbrengen but hey, someone’s gotta do it) en wat zag het er daar al mooi uit! Heb echt zin om weer te beginnen.
In ieder geval starten we 10 juni alvast met een Unplug XL sessie: samen drie keer 20 minuten mediteren voor iedereen die al meditatie ervaring heeft, en hopelijk – afhankelijk van hoeveel animo er is – start ik in juni nog met een nieuwe mindfulness training.
God knows we could use soms quietness na al de corona-hectiek.
Regelmatig unpluggen – even de stekker eruit en gewoon concentreren op je ademhaling – is zo’n krachtig en heilzaam medicijn, dat daarenboven nog flink wat andere troeven achter de hand heeft zoals Shannon Harvey uitlegt in de film: toegankelijk, goedkoop, voor iedereen bereikbaar.

In mijn boekjes vol sprokkels allerhande, vond ik nog deze twee quotes die je misschien over de brug kunnen helpen om meditatie een kans te geven en je in te schrijven voor een training:

Daarom vraag ik je uitdagend: waarom probeer je het niet eens? Weigeren om jezelf open te stellen voor nieuwe of andere pistes zou immers zonde zijn. We leven nu eenmaal in een veranderende wereld. De wetenschap staat niet stil. Laten wij dat ook niet doen.

neuroloog Steven Laureys, auteur van ‘het no-nonsense meditatieboek’

Tja, die veranderende wereld, en die wetenschap die niet stil staat, dat hebben we in deze corona-tijden maar al te zeer aan den lijve ondervonden, niet?

En dan was er nog Johathan Haidt, die dit schreef over meditatie:

Stel dat je leest over een pil die je gelukkiger kan maken en je angst tempert. Zou je die nemen?
Stel dat die pil nog een aantal positieve bijwerkingen heeft, zoals meer focus en een groter empathisch vermogen.
Stel tenslotte dat de pil helemaal natuurlijk is, niets kost en je mag hem elke dag slikken. Zou je die nemen?
Die pil bestaat.
Hij wordt mindfulness genoemd.

Dus. Als je door dit alles zin krijgt om een mindfulness training te volgen? Meld je dan aan: martine.schrage@tobe-kempen.be. Bij voldoende aanmeldingen start ik 17 juni nog met een training, en anders wordt het september.

Geplaatst in: Blog

2 gedachten over “#65 dagboek van een huisarts in tijden van corona

  1. Marg Vlemmix schreef:

    Als hij nu dichter bij huis gegeven zou worden! Weet jij of je er iets aan hebt na een herseninfarct, ik vergeet zoveel! Soms is het makkelijk, maar vaak is het jammer en zit ik er zo maar bij…..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.