Bedtijd!

Om halfzeven rolde ik vanochtend mijn bed uit en een uur later ben ik compleet klaar voor de dag: gedouched en haren gewassen, voeten verzorgd, thee gedronken, twintig minuten gemediteerd, wat planking- en pilatesoefeningetjes gedaan en mijn dagboek bijgeschreven. Goed bezig, niet? Ja, ik zit in een opwaartse flow en dat is geheel en al te danken aan de nieuwe mantra die ik mezelf sinds het vorige crisisje heb opgelegd.

Het tij móest wel keren, nadat ik vorige week wéér maar eens na een veel te volle werkdag zappend en snoepend op de bank gecrasht was, compleet overprikkeld na elfendertig covid-telefoontjes. Pas om twee uur ’s nachts lukte het me om mezelf de bank uit te hijsen en naar bed te slepen. Vervolgens had ik drie dagen nodig om hier weer van te bekomen. Een vicieuze cirkel.
Dit nooit weer, bezwoer ik mezelf, waarna ik me bij het krieken van de ochtend plechtig voornam diezelfde avond wél op tijd naar bed te gaan. Opdat ik dat goede voornemen ook echt zou uitvoeren, mediteerde ik op een nieuwe mantra: ‘Vanavond ga ik op tijd naar bed’. Bij elke ademhaling herhaalde ik deze zin, en ook de hele rest van de dag bleef ik mezelf eraan herinneren. ‘Vanavond ga ik op tijd naar bed’.
Het lukte nog ook.
En de avond daarop ook.
En die daarop ook.

Wat een wonderlijk effect! Als vanzelf begon ik weer gezonder te eten (vooral minder), kon ik het snoepen beter laten, mediteerde ik vaker en hernam mijn ochtendoefeningetjes. Wandelen en fietsen was ik altijd al blijven doen, maar conditie alleen is niet genoeg, ook spierkracht vraagt onderhoud.

Ik heb altijd gedacht dat mediteren het alfa en omega was voor een goed leven: als je maar genoeg mediteerde, kwam alles vanzelf goed. Boy, was I wrong. Slapen blijkt het ultieme wondermiddel.

Dat ik daar nooit bij stil had gestaan, komt omdat ik het zo vanzelfsprekend vond. Ik ben altijd een goeie slaper geweest, en maakte me er niet druk over dat ik geregeld te laat in bed kroop of soms een halve nacht doorhaalde.
Maar nu ik deze mantra doorheen de dag geregeld in mezelf herhaal en ook in de praktijk breng, verandert alles ten goede. Het is net alsof met genoeg slaap ook alle andere elementen van mentale gezondheid een boost krijgen: energie, beter eten, beter bewegen, vaker mediteren. Van het één komt het ander en dat versterkt elkaar in een opwaartse spiraal. Uitgerust blijkt het een stuk minder lastig om gezonde keuzes te maken. Het kost minder wilskracht, drijft veel minder op een gevoel van ‘moeten’, om de dingen te doen die ik graag wil doen of laten omdat ze goed voor me zijn.

Mindfulness het alfa en omega van een goed leven? Welnee, het is nog veel simpeler dan dat: slapen blijkt voor mij het geheime ingrediënt in de cocktail van een gezond en gelukkig leven. En zoals zo vaak is ook dit een geval van één plus één is drie: slaap en meditatie hebben een gunstige invloed op elkaar.
Leven is vallen en opstaan. Ik kan dat allebei heel goed. Ik was weer gevallen en ben weer opgestaan. Ik zal nog oneindig vaak vallen en oneindig vaker opstaan. Geen enkel probleem.
Want vanavond ga ik op tijd naar bed. 

Geplaatst in: Blog

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.