Zwerfvuil (2)

Er kleven ook nadelen aan het opruimen van zwerfvuil. Zoals daar zijn: waar laat ik het zakje als dat vol is? Eén tot de rand gevuld hondenkakzakje is mijn quotum per wandeling, daarna hou ik het voor gezien. Maar in natuurgebieden zijn meestal geen vuilbakken te bespeuren (misschien dat daarom mensen hun troep zomaar op de grond gooien?) dus daar loop ik dan met dat zakje vol troep te sjouwen.
Ook een nadeel: het gevaar dreigt dat je meer op afval gaat letten dan op de schoonheid van de natuur. Je ziet meer en meer rommel liggen als je er eenmaal mee begint, en als je het ziet, dan kan je het niet meer níet zien. Lastig.
Het kost me moeite om het bij dat ene zakje te houden en alles wat ik daarna zie te laten liggen. Het lukt vaak niet om me in te houden, ik zal dus grotere zakken moeten gaan meenemen, want soms is het hondenkakzakje – toch echt niet zo piepklein – al na slechts een paar honderd meter vol.
Wat dan weer een ander nadeel oplevert: je geraakt helemaal nergens meer! Veel minder stappen, veel minder afstand, terwijl het wandelen me daar net om te doen was.
Met stokken wandelen is ook geen optie meer, want dan heb ik mijn handen niet vrij om rommel op te rapen.

Toch zie ik naast alle voor de hand liggende voordelen waar ik het in mijn vorige blogje al over had, ook vandaag weer vrolijke neveneffecten opdoemen van de opruimwoede. Ik verzin verhalen bij de rommel die ik opraap:
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet: de verpakkingen van een volledige Mc Donalds maaltijd, naast ettelijke blikjes drank, sigarettenpeuken en een condoom. Conclusie: zeer goed voorbereide date in de vrije natuur. Alleen het lege flesje glijmiddel kan ik niet rijmen: als je je zó niet kan inhouden van de goesting, er er niet aan kan weerstaan om de liefde te bedrijven in het bos, snap ik niet waarom zo’n hulpmiddel nog nodig is.
Tweede verhaal: een factuur in honderd natte snippers verscheurd en op een afstand van 25 meter minstens 25 sigarettenpeuken. Ervoor en erna geen enkele peuk. Een heel pakje sigaretten opgesmoord onder het ijsberen over financiële zorgen?
Verderop vind ik grote zilver en goud glanzende confettisnippers. Feestje in het bos? Iets te vieren? Het confetti-pad leidt naar 2 kroonkurken van bierflesjes. Bescheiden feestje.

Van sommige items kan ik geen chocola maken. Wat doet een lege eierdoos in het bos? Een lading uitgebroken siertegels? Of een tampon naast een hondendrol?
De mens, gij kunt daar niet aan uit.

Geplaatst in: Blog

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.