Strijdvaardige cardioloog

‘En morgen allemaal op de fiets naar het werk he!’ roept de cardioloog strijdvaardig uit na de nascholing over dyslipidemie. Hij heeft net uitgebreid betoogd dat een tekort aan beweging haast nog meer funest is in de strijd tegen hart- en vaatziekten dan een hoop andere risicofactoren. Een hele generatie groeit op met bewegingsarmoede en daar legt hij niet zomaar bij neer.
Stoppen met roken is zijn andere stokpaardje. De hele nascholing ging over de nieuwe richtlijnen in de aanpak van te hoge cholesterolwaarden, en het frustreert hem dat die richtlijn kansen heeft gemist. ‘Waarom hebben wij geen actie Generatie Rookvrij zoals in Nederland?’ fulmineert hij. ‘Het opstellen van de nieuwe richtlijnen was een droomkans om zoiets serieus op poten te zetten, maar het momentum is gepasseerd en nu morrelen we maar wat in de marge. Wij dokters moeten hier veel meer ons gewicht in de strijd werpen en wegen op het beleid!’
(als ik even google tref ik wel zo’n Generatie Rookvrij met een .be er achteraan, maar het feit dat ik ernaar moet googlen zegt al genoeg over de onbekendheid ervan)

Het is verfrissend om deze arts zo strijdvaardig te zien. Machteloos de schouders laten hangen is niet aan hem besteed, hij geeft niet op. Te weinig beweging, roken, overgewicht,… hij haalt er de sombere cijfers bij om zijn punt kracht bij te zetten
Want hoe overweldigend de obesitas-tsunami is die op ons afkomt, we onderschatten nog altijd de enorme ravage die deze pandemie zal aanrichten. Ze gaat de covid-pandemie ver overtreffen. Maar dat is geen excuus om bij de pakken te gaan neerzitten.
Dus ja, morgen weer die fiets op, die wandelschoenen aan, die sigaret voorgoed uit en de alcohol beperken.

Van alle huisartsen die braaf zitten te luisteren, denk ik niet dat er veel zullen zijn die zijn fietsadvies in de praktijk brengen. Turnhout is een piepklein stadje waar je met de auto eigenlijk nergens vlot geraakt, en toch is de drempel om voortaan de fiets te nemen voor de huisbezoeken blijkbaar groot. Ja, je moet je wat anders organiseren maar doenbaar is het alleszins.
Bovendien geef je het goede voorbeeld en is er de gratis bonus in mentaal welbevinden.

In de strijd tegen hart- en vaatziekten is elk stapje, hoe klein ook, mooi meegenomen.
De cardioloog heeft nog één uitsmijter klaar voor zijn hoofd uit het Teams-schermpje verdwijnt: er is geen aandacht besteed aan de impact van lawaai op het cardiovasculaire welzijn. En laat dat hem nu net zo na aan het hart liggen.
Ik heb een geestverwant gevonden.

Geplaatst in: Blog

3 gedachten over “Strijdvaardige cardioloog

  1. Rimpelingen schreef:

    De geest is gewillig maar het vlees is zwak. Denk iedere avond: morgen gaat het veranderen. Soms lukt het, meestal niet.
    De impact van lawaai is idd niet te onderschatten, dat merk ik zelf maar al te goed. Als onze buren dat nu ook eens zouden willen begrijpen, was ik een stuk rustiger.

  2. Marg Vlemmix schreef:

    Lawaai! Daar heb ik een enorme hekel aan! Sinds mijn herseninfarct hoor ik alles superhard, met het gevolg dat ik oververmoeid ben, ge- irriteerd tot en met! En wat zegt de oorarts dan, laat die oordoppen uit en accepteer het gewoon! Dokters weten alles, maar zitten er bij jullie ook dokters of professoren die alles naast elkaar leggen en dan de eindconclusie pas zouden trekken? Graag zou ik zeggen……

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.