Vreemdgaan

Deze zomer ben ik vreemd gegaan. Je kunt er maar beter eerlijk over zijn. Mijn man weet het al; hij hoeft het niet van internet te lezen. En ik heb er nog iets van opgelopen ook: compassie, een gezonde bijwerking dus. Voor het eerst heb ik de meditatiemat gedeeld met een andere zenleraar dan ik gewend ben.

Het zit zo: mijn jaarlijkse sesshin, een zesdaagse intensieve zenretraite, heb ik deze zomer een keer niet gedaan bij de club waar ik normaal mediteer. Ik heb een uitstapje gemaakt naar een sesshin bij Edel Maex, een Belgische psychiater die ook in Nederland een stevige reputatie heeft opgebouwd. Hij is de man die mindfulness op de kaart heeft gezet in de Lage Landen.

En oh wat een verademing. Letterlijk in dit geval: je bent alleen maar bezig met ademen zo’n hele sesshin lang. Deze man ademt compassie uit elke porie. Mededogen noemt hij het, mateloze mildheid. En dat bij iemand die elke dag met zijn voeten in de klei van de dagelijkse praktijk staat, daar ben ik voor gevallen.

Zoals hij het zelf schrijft in zijn boek Dit is de plaats: ‘Mededogen is de bereidheid je door het lijden dat je ziet te laten raken, het aan je hart te laten komen.’
En even verderop: ‘Luisteren naar iemands verdriet leer je in de eerste plaats op je kussen, door te luisteren naar je eigen verdriet. Als je vertrouwd raakt met je eigen verdriet, door daar met mateloos veel mildheid en mededogen ruimte voor te maken, is ook de ander welkom [..] Dan ontdek je de helende kracht van mededogen, ook daar waar helemaal geen oplossing meer is.’

Meditatie blijkt zo de best practice voor het vergroten van compassie. En wat hebben we die nodig in de praktijk van alledag. Om te midden van alle drukte en hectiek elke keer die patiënt echt te zíen, te erkennen, en bij te staan.
Dus, dokters, aan de meditatie! Als Edel het kan, kunnen wij het ook.

Ik kan het u deze zomer van harte aanbevelen: ga eens vreemd, ga eens mediteren bijvoorbeeld, en ervaar wat het u doet. Onze patiënten zullen er baat bij hebben.

(Deze tekst verscheen eerder op Medisch Contact – medischcontact.nl)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.