Help, ik wil mijn mama!

‘Ik kan het niet meer aan. Ik wil mijn mamma, al ben ik 44 en een half.’

Alain de Botton, filosoof en oprichter van The School of Life, helpt ons een handje met de ‘Grote vragen van het leven’. Voor de hierboven omschreven kwaal, raadt hij volgende remedie aan: ga eens kijken naar het beeld van Guanyin in het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar loopt nog tot 7 september de tentoonstelling ‘Art is Therapy’. De Botton laat daarin zien dat het kijken naar kunst helend is.

Waarom zou zo’n beeld als Guanyin, de verpersoonlijking van mededogen en troost anders gemaakt zijn? Dat kan niets anders betekenen dan dat behoefte aan troost op zijn tijd een universeel gegeven is.

De tentoonstelling heeft me geboeid en gefascineerd. Hoe anders was het kijken naar al die prachtige kunst, door de teksten op de mega-post-its die De Botton – samen met filosoof en kunsttheoreticus John Armstrong – kriskras doorheen het hele museum heeft opgehangen. Zelfs op het toilet en in de garderobe doen ze je al nadenken over je museumbezoek.

Het grappige was dat we onderweg naar Amsterdam in de auto een discussie hadden met onze zoon van dertien: waarom is iedereen nou zo onder de indruk van de Mona Lisa? Zowat de eerste post-it die we tegenkwamen in het Rijks, ging precies daarover: ‘Waarom zou je grote kunstwerken ook mooi moeten vinden?’

Ga zelf maar eens kijken nu het zomerregime hopelijk nog wat ruimte laat in uw weldra weer volgeboekte agenda – voordat we weer worden geleefd op het dolgedraaide ritme van vergaderingen, diensten, nascholingen en drukke spreekuren.

Ga nog eens kijken naar de Nachtwacht, die over eenzaamheid blijkt te gaan. Of naar ‘Het Straatje’ van Vermeer dat ons vertelt over het geluk om kleine dingen met volle aandacht te doen: ‘de Nederlandse bijdrage aan het universele begrip geluk’.

En als u geen tijd heeft om te gaan kijken: de lezing die De Botton gaf bij de opening van deze tentoonstelling staat integraal op de site () en is de moeite van het bekijken meer dan waard. De Botton toont zich daarin een begenadigd spreker met een wervelend tempo.

De Botton heeft in zijn dokterskoffer medicijnen voor statusangst en voor levensvragen van ‘waarom bevalt mijn werk me niet meer’ via ‘Mijn leven draait om drukke zaken, chaos, Twitter’ tot ‘Ik begrijp mezelf niet’. Hij legt uit waarom we behoefte hebben aan stilte en rust op zijn tijd – zaken waar ik als huisarts soms maar weinig in te bieden heb. Dat kunst hierin antwoorden kan bieden, geeft troost.
Net als Guayin.

En mijn mama vroeger.

(Deze tekst verscheen eerder op Medisch Contact – medischcontact.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.