Vinken of vonken? The sequel

Alle goede dingen komen in drieën. Behalve vinklijstjes, die bestaan al veel te lang uit minstens vijfentwintig. Komt een patiënt bij de dokter. Zeg bijvoorbeeld een diabetespatiënt die komt voor zijn jaarcontrole. Ben je zoveel aan het vinken – op straffe van boete – dat je niet toekomt aan wat de patiënt eigenlijk op zijn agenda had staan voor dit doktersbezoek.
Zou mooi zijn als die lijstjes uit drie bestaan. Zodat we nog even aan de patiënt zelf toekomen. Maar het kan nog veel straffer.

Bijna hing ik met mijn auto in de vangrail toen ik onlangs onderweg naar de praktijk het ochtendnieuws op Radio 1 beluisterde. Twee vragen, TWEE! Meer had de Vlaamse overheid niet nodig om te bepalen of een kind kansarm was of niet en wat dus de beoogde mix moest zijn in een school om te voorkomen dat er meer zogenaamde ‘concentratiescholen’ zouden ontstaan. Dat is slecht Vlaams waarmee men bedoelt: een hoge concentratie aan allochtone kinderen en/of kinderen uit gezinnen met een lage sociaaleconomische status. Scholen die als de pest gemeden worden door blanke hoogopgeleide gezinnetjes met per definitie kansrijke kindertjes.
Die twee vragen luidden:
Eén: Wat is de hoogst genoten opleiding van de moeder?
Twee: Hebt u recht op uitkering van een studietoelage?

Mijn fantasie slaat op hol. Stel je voor dat je met twee vragen meteen de vitaliteit van een diabetespatiënt op het netvlies hebt. Ik verzin maar wat: Rookt u? Hoeveel stappen meldt uw stappenteller in de afgelopen drie dagen?
Of de COPD-patiënt die goed in beeld is met de vragen: Is het u gelukt te stoppen met roken? En doe daar ook maar de stappentellervraag bij.

O ja, ook even de vitaliteit van de dokter testen:
1. Welk cijfer voor geluk geeft u zichzelf vandaag?
2. Heeft u gezonde zin in sex?*
3. Hebt u vandaag vooral gevinkt of gevonkt?**

Ik wens u van harte het laatste toe.

*  Deze leerde ik van collega Peter Staal als anamnesevraag om vitaliteit in te schatten.
**  ‘Vinken of vonken’ van Richard Engelfriet blijft zo hoog scoren in de top van meest geciteerde oneliners, omdat het probleem niet raker benoemd kon worden.

(Deze tekst verscheen eerder op Medisch Contact – medischcontact.nl)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.