Fifty ways to leave

Helemaal blij word ik van Simon & Garfunkels positieve kijk op ellende.
Je kunt zomaar met van alles stoppen. Stopadvies van de dokter wil al eens helpen tegen de nicotineverslaving. Over het stoppen met slaap- en kalmeertabletten heb ik al eens een vlammend betoog gehouden en van stoppen met shoppen is ook nog niemand slechter geworden. Of er echtscheidingen van dit lied gekomen zijn, weet ik niet, maar wat ik wel ontdekt heb: ik ben een geweldige fan van stoppen. Hardcore wegloper. Dat past goed bij mijn conflictvermijdende Belgische temperament.

Als het ochtendlijke geklaag bij de koffie me te veel werd, liep ik vroeger ook weleens gewoon de koffiekamer uit. Hé, de werkdag moest nog gewoon beginnen, laat ons dat tenminste op een positieve manier doen. Geklaag is zo besmettelijk, dat kruipt me te veel onder het vel. Weglopen is altijd een optie.

Een verslaving ligt op de loer. Waar ik de laatste pakweg twee jaar zoal mee gestopt ben: zenles geven (niet met mediteren, want daar stop ik pas mee als ik dood ben), zencoaching, het enthousiasme- en compassienetwerk, het netwerk voor arts en meditatie, en aan feesten doe ik nog slechts bij uiterste noodzaak.

 ‘The problem is all inside your head’ she said to me

I’d like to help you in your struggle to be free

En toen ging ik zomaar ineens weg uit de praktijk. Niet zomaar natuurlijk, en niet ineens ook, maar toch: weg. Stop. Van die fifty ways heb ik er één genomen.
Dat maakte een roedel existentiële angsten los, die een halfjaar na dato weer braaf in hun hok zijn gekropen. Blaffende honden bijten niet.

Weggaan is ook een kunst. En dan te zien: je kinderen hebben gewoon te eten, je bent niet in de goot beland, nachtdiensten hebben ook hun charme (alweer een stukje!) en – kijk! – de wereld draait domweg door. Dat is een wijze les die me sterker gemaakt heeft. Want als het tegenzit – en ik met alle inzet de dingen niet veranderd krijg – tja, dan ben ik weg natuurlijk.

 And I believe in the morning you’ll begin to see the light

And then she kissed me and I realized she probably was right

Ooo slip out the back, Jack
Make a new plan, Stan
You don’t need to be coy, Roy
Just listen to me
Hop on the bus, Gus
You don’t need to discuss much
Just drop off the key, Lee
And get yourself free

(Deze tekst verscheen eerder op Medisch Contact – medischcontact.nl)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.