goed bezig, Turnhout!

IMG_1281.JPG

Ik heb mijn ogen uitgekeken tijdens de opendeurdag op de nieuwe kunstencampus in mijn stad. Waauw, wat is dit goed gedaan: de oude Brepols site in het hart van de stad is omgetoverd tot een bruisende plek die overloopt van creativiteit, schoonheid, inspiratie en plezier. Alle kunstopleidingen die versnipperd zaten in allerlei uitgewoonde en uit hun voegen barstende gebouwen verspreid over de hele stad, zijn nu samengebracht op een geweldige plek in een fantastisch gebouw. Genietend loop ik van de ene naar de andere ruimte en laat me verrassen door opstoten van creativiteit her en der. De fotografe die bezoekers portretteert, de ballerina’s die de trapleuning als barre gebruiken, en de woordkunstenaars die me naroepen als ik van de woordkelder naar het daktheater klim. Daar heb ik een weids uitzicht over de hele stad.

Maar het jazzbandje in het in oorspronkelijke staat gelaten kantoorgebouw van de fabriekssite, steelt mijn hart. Is het de schitterende ruimte? Hun aanstekelijke muziek of de drummer met het Franse petje?

Als ik later over het open binnenplein wandel, springen dartele zilveren danseresjes met grote hertensprongen dwars over de tegels. Een grote glimlach op hun frisse snoetjes. Hier rondlopen is voedsel voor de geest, ik word er blij en energiek van.

Een grote dikke danku aan de stad voor de realisatie van dit project! Ik weet niet aan wie het compliment precies toekomt, het zullen er velen zijn, die nu en in vele voorafgaande jaren dit allen samen mogelijk gemaakt hebben.
We mogen fier zijn op deze campus, het is een grootstad waardig.
En ik ben er trots op in een stad te wonen die in deze tijden van verzuring en angst durft investeren in creativiteit. Een effectief antidotum. Reken maar dat deze campus de stad een nieuw elan brengt en dat vanuit deze broeiplaats vele nieuwe winden zullen waaien.

Ik zag trouwens nog een aantal ongebruikte ruimtes in het oude loftachtige kantoorgebouw… is er al plek voorzien voor schrijvers?

Nu ben ik heel benieuwd naar het volgend project dat in de steigers staat: de nieuwe bib. Ik hoorde laatst dat daar in 2018 aan begonnen zal worden. We hadden al een prachtige signatuurbib in de Warande, maar bivakkeren nu al vele jaren in een schoolgebouw. Ik hoop dat de nieuwe bibliotheek van eenzelfde schoonheid en ambitie mag getuigen. Ik ben een grote fan van bibliotheken en hoop over een paar jaar te kunnen vaststellen dat onze bib mooier is dan die van Genk, Hasselt en Amsterdam samen. Als Turnhout deze kunstencampus waar kan maken, dan heb ik alle vertrouwen in hoe de bib zal uitpakken. Want een tweede kans krijgen we de eerstvolgende vijfentwintig jaar niet.

Goed bezig, Turnhout!

Geplaatst in: Blog

3 gedachten over “goed bezig, Turnhout!

 1. Manna schreef:

  Lieve Martine,
  Gisteravond en vanmorgen heb ik vele verhaaltjes van je gelezen. Ik dacht dat ik bij was maar je productie is zo groot dat ik flink achter liep en volgens mij komen er ook tussendoor weer nieuwe bij in bepaalde maanden. Je leeft het leven heen en weer door de tijd. En ik vind ze allemaal mooi, ze dansen boven de tijd, lijkt het. Zware verhalen worden luchtig maar zijn mooi beschreven waardoor ze zo je hoofd binnen sijpelen.
  Bundel ze, geef ze uit, ze zijn mooi, lief, respectvol en licht beschreven. Vrolijk ook. Ze stemmen vrolijk. Dat werkt opbeurend, bij mij in ieder geval.
  Dag lieve Martine, hopelijk in de Dordogne, of het klooster of ergens waar het stil en gezellig is en er gelegenheid is om te pennen.

  • martineschrage schreef:

   Lieve Manna,
   Wat heerlijk om deze woorden van jou te lezen, terwijl ik hier aan een rosé zit te nippen in de brasserie achter het appartement van mijn vader (zolang dat nog niet verkocht is, is het al net zo’n heerlijke plek om te schrijven als de Dordogne en het klooster. Al las ik gisteren in de krant over een schitterende nieuwe bibliotheek in een oud waterreservoir in Barcelona. Moet ik ook eens heen) Ik zit nu in de brasserie te schrijven aan een nieuwe column voor het maandblad gezondNU en er verschijnt prompt een brede glimlach op mijn gezicht bij het lezen van jouw zinnen, al zit ik hier helemaal alleen. Zo’n gulle complimenten verwarmen mijn hart enorm! Wie weet komt er dan toch een keer een boek van 😉 Voor jou ook veel schrijfplezier, ook jouw stukken lees ik altijd met heel veel plezier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.