Grafschrift

Ik zit in de bib en vind mezelf terug in de verleidelijke Happinez- en Flow-like boekskens. Ze schotelen het leven te mooi voor en toch kan ik er niet aan weerstaan om erin te bladeren. Als de krant uit is tenminste, die komt altijd eerst. Het gekke is: al geloof ik de boekskens niet, van het doorbladeren word ik toch altijd goedgezind. In de slipstream van Allerheiligen mag een mens al eens nadenken over het leven, niet?

Neem nou vandaag: mijn oog valt op het artikel ‘Hoe leef je het leven?’ De schrijfster deelt  haar tien favoriete inzichten uit alle interviews die ze voor deze serie gemaakt heeft. Uit háár tien belangrijkste inzichten, haal ik dan weer míjn twee favorieten: ‘Je hoeft jezelf niet te zoeken (en te vinden)’ (Michael Puett) en ‘Wees mild voor jezelf (en anderen)’ van Kristin Neff.

Eerst jezelf niet hoeven zoeken. Poe, dan kan ik hier meteen ophouden want dat is waar bijna alles wat ik schrijf over gaat. Filosoof Puett zegt echter dat er volgens Chinese filosofen helemaal geen ‘ware zelf’ bestaat: we zijn gewoon een beetje rommelige wezens met allerlei verschillende emoties en neigingen die elkaar regelmatig tegenspreken.
Mooi, dan kan die schrijfster in mij verder lekker voort rommelen zoals ze nu bezig is. Niks aan de hand.
You’re weird‘, zoals ik vaak tegen mezelf zeg, klinkt dan ineens een pak positiever: ‘No, I’m a searcher.‘ Een rommelige searcher, and happy to be so.

Kristin Neff heeft het dan weer over zelfcompassie: begripvol zijn ten opzichte van je minder leuke kanten. Dat betekent dat je jezelf niet beter vindt dan anderen, maar ook niet slechter.
Aardig zijn voor jezelf in plaats van jezelf te veroordelen. In dat laatste ben ik erg goed, in dat eerste oefen ik me voortdurend. Ooit gaat het lukken! Smiley.
Overigens hebben die minder leuke kanten ook hun nut volgens psychiater Damiaan Denys. Zijn mening: ‘Het tekort is juist heel belangrijk. De erkenning van tekort is fundamenteel om mens te zijn.’

Vind ik een prima compromis. Al mijn tekorten op een hoopje gemengd met de goede kanten, en dan op het einde een mooi kruisje met het opschrift:

Niet de gemakkelijkste, wel een goei.

* Het gefotografeerde kunstwerk is ‘Sorry’ van Guillaume Bijl.

 

Geplaatst in: Blog

Een gedachte over “Grafschrift

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.