thuisgevoel

Drie maanden geleden vond ten huize Schrage gezinsuitbreiding plaats. Een schuchter ros katje van twee jaar oud. We haalden haar uit het asiel, spendeerden een vermogen aan dierenartskosten en een volledige kattenuitzet en noemden haar Sam.

Dat ze een deurentrauma had, bleek pas veel later, want haar eerste dag in ons huis bracht ze volledig door in het toilet. Ze verschanste zich in het donkerste kleinste hoekje van het huis achter een tafeltje vol tijdschriften. Op dag twee durfde ze al de woonkamer in en zocht zich een verstopplek achter de boeken op de hoogste plank van de boekenkast en nog een dag later zat ze al óp de boekenkast. Aanraken mochten we haar niet en eten deed ze amper.
Dag na dag breidde ze haar territorium  uit tot ze op een dag het fijnste plekje in huis inpalmde: mijn leesplekje. Het knusse hoekje van de bank dichtbij het raam, extra verlengd met een grote poef, goed voor uren lees- en dutplezier.
Ze schrijdt nu als een koningin door háár huis en slechts twee zaken brengen haar nog van haar stuk: deuropeningen en de grijs gestreepte brutale straatkat die haar soms tot binnen achtervolgt.

Mijn plekje ben ik dus onherroepelijk kwijt.
Geen erg, ik heb buitenshuis genoeg verlengstukken van mijn woonkamer: mijn tuinkamer natuurlijk, maar ook: de bib, koffiebars, bruine café’s, geheime binnentuintjes in de stad en museumcafé’s.
Maar de bib blijft favoriet. Sam wisselt ook wel eens van plek, maar ook haar thuisbasis ligt vast.
Net als de kat in haar hoekje van de bank, heb ik in de bib helemaal een thuisgevoel. Tussen al die kranten, boeken en tijdschriften hangt een fijne ambiance. Koffietje erbij en schrijven maar. Soms niet meer dan een to do lijstje om weer grip te krijgen op de wanorde van het dagelijks bestaan, soms een hele column. Of lezen of mailen.
Ik voel me er thuis.
Zo thuis dat ik tegenwoordig – naast een warme fleece en sjaal, want het kan er behoorlijk fris zijn – nog iets extra meesleur in m’n tas: mijn pantoffels.
Home is where the heart is. And the cat. En mijn pantoffels natuurlijk. 

Geplaatst in: Blog

Een gedachte over “thuisgevoel

  1. Annie schreef:

    Zo zie je !!!! De poes is je dankbaar !!!! Fijn huis mooie plek en je voorkeurplekje ingenomen !!!!!
    Die heeft haar personeel goed geregeld !!!!!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.