50 things I like

 50 dingen die ik leuk vind. Idee gepikt van Kelly’s blog, en dan mijn eigen draai eraan gegeven. Leuke blog, die van Kelly: Tales from the crib. Kan ik veel tijd in kwijt raken. Met doorklikken en doorklikken en verder en verder verdwalen… Ze geeft gewoon teveel en té goeie tips.
Daar ga ik me ook eens aan wagen. En wel nu direct. Al is vijftig echt wel veel. Maar toen ik eraan begon te denken, bleven de invallen maar komen. Benieuwd dus hoe ver ik geraak én hoe lang ik daarover ga doen.

9.38u. Start!
What I like:

 1. Dat het zowaar warm is in de bib van Beerse waar ik me net geïnstalleerd heb. Ik hoef dus geen pantoffels meer mee te sjouwen (lees mijn vorige pantoffelblog hier)
 2. bibliotheken uberhaupt. Ik ben big fan. Van elke bib. Maar er zijn er natuurlijk altijd een paar die er met kop en schouders bovenuit steken (prachtige plekken in Amsterdam, Hasselt en Genk bijvoorbeeld). Nee. de bib hier in Beerse is top. Een klein locaal bibliotheekje maar de sfeer zit gewoon goed. En de kranten. En de koffie. En vooral het fietstochtje langs het kanaal ernaartoe. En nu dus ook eindelijk warm genoeg.
  In Turnhout krijgen we een nieuwe bib. Ik hoop zo dat die aan al mijn hoge verwachtingen zal voldoen!! En dan nog liefst 24/7 open. Cross my fingers!
 3. Ik hou van warmte. Zoals van onze kachelhaard thuis die we een paar jaar geleden eindelijk hebben laten plaatsen. Het gat stond ons al bijna vijftien jaar aan te gapen. We konden maar niet besluiten, dat komt omdat de architect de kachelpijp op een hele gekke plek had getekend, en er dus een gat in het dak zat op de bedoelde plek. Het leek de meest verkeerde plek aller tijden. Tot de haard er stond. Hij had niet beter kunnen staan.
 4. Op maat gemaakte oordopjes. Ik hou van stilte. Ook – vooral – in bibliotheken, maar ook in koffiebars en wachtkamers en eigenlijk overal waar mensen die stilte doorbreken. Oordopjes dus. 
 5. Mijn noise-cancelling WH-1000XM2 koptelefoon van Sony. Voor hetzelfde doel, stilte. En nog veel meer: muziek, podcasts, hij doet ook dienst als oorwarmer en ik kan er zelfs mee bellen. Enorm handig op de fiets. (voor mij dan toch, want de andere kant van de lijn hoort vooral veel langsrazende wind in deze tijd van het jaar)
 6. Had ik al gezegd dat ik er doodgraag podcasts mee luister? Omdenken, praktijkvader, Ted talks, de Correspondent en mijn laatste favoriet: zie punt 9.
 7. En dat mijn koptelefoon ook mijn oren warm houdt? Had ik dat al gezegd? Handige bijkomstigheid.
 8. Spotify. Voor die podcasts. En voor de muziek natuurlijk
 9. Casey Neistat. Van de ene vlog rolde ik in de andere podcast. Later zag ik dat Casey Neistat ook op het tiplijstje van Kelly Deriemaeker stond. Ik had hem dus al twee keer ontdekt. Maar meest nog: Casey Neistat in de podcast met zijn vrouw: ‘Couples therapy’. Ge-wel-dig!
 10. Omdenken. Alles van Omdenken.
 11. Fietsen. Zwemmen. Joggen. Op ’t gemakske. Vooral zonder fitbit en andere opzwepende apps.
 12. Werken en wonen in dezelfde stad. Zodat ik alles kan fietsen.
 13. Koffie. Thermosfles + thermomug + ginseng koffiesticks… en ik heb overal mijn koffie bij.
 14. Alle heerlijke plekjes in mijn stad waar een mens rustig in het groen op een bankje kan gaan zitten en zichzelf zo op een koffietje kan trakteren. Als hij/zij dus maar thermos+mok+koffiestick mee heeft.
 15. Cappuccino’s. De lekkerste is van Tati. Maar bij Henry’s, Breek koffiebar en het Tamboerke zijn ze ook overheerlijk. 
 16. Mijn drie fantastische kinderen. Ik hoef niet uit te leggen waarom. Ze zijn stuk voor stuk zo’n geweldige persoontjes, ik ben onvoorwaardelijk fan.
 17. Ons Tempur-bed. Met drie lagen dons in deze tijd van het jaar.
 18. Netflix. Maar wegens mijn veel te gevoelige verslavingsgen heb ik daar na een maand gratis proefabonnement snel komaf mee gemaakt. Veel te gevaarlijk voor mij. Men moet de kat niet op het spek binden.
 19. Oreo koekjes. En dunne wafeltjes met vanillecreme ertussen. Magnum ijs. Gintonics. Sint Bernardus bruin bier. Roze plattekaas van het Kruidenierke. Cote d’Or chocolade (de kleine tabletjes in alle soorten smaken). Suikerwafels. Vooral als er ook nog eens chocola rond zit. Witte chocolade met speculaas. Cheesecake. Hoeked donuts. Probleem: dat mag ik allemaal niet meer. Want ik leef al meer dan een maand suikervrij. Eerlijk: het is niet elke dag van die maand even goed gelukt. 
 20. Actieve vakanties met ons vijfjes. Niks zo ontspannend als inspanning en daarna goed – en verdiend – eten en drinken.
 21. Vakantie tout court. Vooral met ons hele gezin. Zolang dat dat nog lukt. Blij met elk jaar dat ze allemaal nog mee willen.
 22. Schrijven. Hé, die is verrassend! Had je niet zien aankomen hè? Wink wink.
 23. Energie. Die bij mij wat nogal kan schommelen, maar als ik maar genoeg schrijf en beweeg, komt er altijd genoeg energie vrij,
 24. Zondagochtendontbijt. Ontbijt sowieso. Lekkerste maaltijd van de dag. Hotelontbijt!! Al kan ik daar moeilijk maat houden.
 25. Mijn MacBook. Duur ding, maar o wat heb ik er elke keer veel plezier van. Zijn geld meer dan waard. (ik wou schrijven ‘zijn gewicht in goud waard’, maar hij weegt dus niks, wat dan weer een groot deel van het plezier is. Wel goudkleurig though.)
 26. Lezen. Mijn hele leven heel veel gedaan en nog lang niet klaar mee. Paar toptips van mijn recente leeslijst: Berichten uit het tussenhuisje van Henk van Straaten, De zomer hou je ook niet tegen van Dimitri Verhulst (dankjewel, Reinhilde!), Sapiens van Yuval Noah Harari en het meesterwerk ‘De harpij’ van A.N. Ryst. Heb trouwens les gehad van A.N. Ryst. Die niet A.N. Ryst heet maar gewoon Daan Remmerts De Vries. Nou ja, niet zo heel gewoon dus. Ik heb maar één achternaam.
 27. Schrijfclubjes. Niets zo motiverend als samen schrijven.
 28. Soep, soep, soep. En vooral de soepmachine thuis én op de praktijk (Moulinex Soup&co): je gooit er een ui, een soepblokje en een berg groenten in en een half uur later is de soep klaar. Zalig! En verslavend. Maar dit is dan gelukkig weer een volkomen onschuldige verslaving.
 29. To do lijstjes. Niet dat ik nou zo van to do lijstjes houd, maar wel van alles heerlijk georganiseerd op een lijstje hebben. En alle lijstjes passen zo goed in mijn telefoon die dan weer gladjes synchroniseert met mijn laptop. Behalve to do lijsjes, steekt die ook vol met andere lijstjes: steden, vakantie-ideeëen, boeken, podcasts, films, muziek, mooie inspiratiezinnetjes, recepten, sociale kaart voor in de praktijk, cadeau-ideetjes, leuke koffieplekjes, blog-ideetjes, tips voor uitstapjes en andere dagjes weg… Nog geen bucketlist. Doe ik niet aan. Ben ik nog niet oud genoeg voor.
 30. Mijn Moleskine agenda slash dagboek. Al jaren geleden ben ik weer afgestapt van digitale agenda’s. Heb het een tijd geprobeerd maar er gaat niks boven papier.
 31. Mijn Mont Blanc vulpen: Heritage collection, 1906 Rouge et Noir. Vooral de slang die zich om de dop kronkelt. En waarvan het vervangen van de punt de helft kostte van de nieuwprijs. Want na nog geen maand liet ik de pen al vallen. Recht op de punt. Dat gebeurt nooit natuurlijk. Behalve als je al vijftien jaar droomt van een Mont Blanc vulpen en hem dan eindelijk koopt.
  Murphy enzo. (daar hou ik trouwens niet van)
 32. Kort haar. Ongekleurd dus steeds grijzer. Zo makkelijk. In een hip en een wip ben ik elke maand klaar bij de kapper en omdat het zo weinig werk is (ik wil niet eens dat ze mijn haar föhnt), rekent ze me altijd een speciaal prijsje aan. Elk jaar krijg ik een nieuw briefje met een bedrag erop (2018: 43€)
 33. Döterra essentiële olie. Die heerlijke kleine flesjes aromatherapie met verleidelijke namen als ‘balance, motivate, cheer. citrus bliss, beautiful, peace,…’ Zalig vind ik dat. Sinds kort heb ik er een diffusertje voor: dat machientje dampt de geuren heerlijk in het rond.
 34. French press koffie. De mooiste en lekkerste manier om koffie te zetten. En zo gezellig om zo’n pot op tafel te hebben staan en lekker lang aan het ontbijt te blijven hangen met de jongens als die in het weekend nog eens thuiskomen.
 35. Bing & Ella. Het mooiste winkeltje van Turnhout met de liefste eigenares van de wijde omtrek. Omdat ze altijd even behulpzaam is. Of je nu iets koopt of niet. Zelfs al ben je er twee jaar niet geweest. (En dan nog weet ze wat je in je kast hebt hangen). Zelfs als het laatste stuk dat je kocht uit de uitverkoop was. Omdat ze je waarschuwt als een buurvrouw naar hetzelfde feest gaat die misschien ook die jurk heeft.
  Omdat ze een in de was gekrompen jurk met een handige ingreep weer passend weet te maken zodat ik er weer een heel seizoen dag en nacht in kan wonen.
  En omdat ze blogt. En gewoon een fantastisch mens is. (you’re welcome, Annick. Een klein procentje volgende keer is genoeg hoor 😉 Oh ja, je hebt ook nog een rosé van me tegoed: in punt 36!
 36. De zomerbar en pop up bar Academie.
 37. Had ik schrijven al gezegd?
 38. Onze heerlijke gele bank die we vorig jaar kochten na bijna vijftien jaar op het geleende witte Ikea-afdankertje van buurvrouw Leen geleefd hebben. Reden waarom we toen waarschijnlijk nooit in de living zaten en er nu niet meer weg te slaan zijn.
 39. Mama’s dikke bordeaux Fjäll Räven fleece die ik ‘geërfd’ heb en die misschien niet mooi is, maar zalig warm en comfortabel en die ik gewoon aanhoud na een fietstocht of wandeling want hij doet even goed dienst binnen als buiten.
 40. Een warm bad. O, wat kan ik daarvan genieten. Beste remedie bij vermoeidheid, dipjes, en pijntjes allerhande.
 41. Mediteren. 
 42. Mijn tuinkamer. Vooral het terrasje met de schommelstoel. En de airco/verwarming in de tuinkamer waardoor ik dat heerlijke plekje het hele jaar door kan gebruiken
 43. Onze lange keukentafel.
 44. Familie. Tuurlijk familie. Liefst allemaal aan die lange keukentafel: manlief, kinders, mijn schatten van zussen.
 45. Complimentjes. Tenminste als ze over mijn schrijven gaan. Dan loop ik op wolkjes. 
 46. De bruine leren handtas die zoon Jerome in Firenze kocht op zijn Italiëreis. Handigste en fijnste handtas die ik ooit gehad heb.
 47. Overlezen in de Warande. Zalig boekenprogramma op zondagochtend in de Warande dus.
 48. Slapen.
 49. Thee. Liefst in de artisanale aardewerken bloemenkop die ik na veel heen en weer gemail uit Kopenhagen opgestuurd kreeg. Ik had daar in een Airbnb gelogeerd waar die kop stond en thuisgekomen wilde ik nog maar 1 ding: die kop hebben. Gelukt. (ook daar is een blog van: die kan je hier lezen …)
  Maar ook de eerste kop thee van de ochtend: dat is het eerste wat ik doe als ik opsta: de waterkoker in de badkamer aanzetten, naar toilet gaan en vervolgens een kop thee maken met losse thee.
  Verder hou ik vooral van thee-met-spreukjeslabeltjes: Yogi thee, Shoti maa thee. Ik drink nu een kop Turmenic Chai met op het labeltje: ‘Experience will give you wisdom’. En verdomd als dat geen mooi overgangetje is naar het volgende en laatste punt:
 50. Vijftig zijn. Het leven wordt zoveel beter eens de tropentijd achter de rug is. (Succes, Kelly!)

Voilà. 10.27u. Lijstje is af. En ondertussen genoeg inspiratie voor nóg een paar 50-things-I-like-lijstjes. To be continued. En proficiat aan wie dit hele ding heeft uitgelezen. 1859 woorden begot.
Zo, en nu heb ik koffie en krant verdiend.

Geplaatst in: Blog

Een gedachte over “50 things I like

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.