hoe vind ik een vriendin?

Humor en belangstelling zijn alvast belangrijke ingrediŽnten.
Wandelend door het zonnebadende groen van Winkelsbroek denk ik na over de vraag die me laatst gesteld werd in de spreekkamer. ‘Wat zijn de sociale spelregels om vriendinnen te maken?’
Hmm. Een lastige. Ik ben waarschijnlijk niet direct de meest geschikte persoon om hier iets zinnigs over te zeggen. Veel verder dan de twee tips hierboven kom ik niet.
Ik ben dan ook geen vriendinnen-mens, ik doe de meeste dingen graag alleen. Nogal tevreden met m’n eigen gezelschap, we kunnen het best goed vinden samen.
Ik fietste ook altijd het liefst alleen naar school vroeger. Al dat gedoe met afspreken en wachten op elkaar, dat vond ik alleen maar onhandig en tijdverlies. Tijd die ik kon gebruiken om langer in mijn bed te liggen en nog wat radio te luisteren.
Al had en heb ik best wel vriendinnen hoor.
Maar veel dingen doe ik gewoon het liefst alleen: fietsen, lopen, zwemmen, wandelen, de krant lezen in een koffiebar. Lekker alleen met mijn eigen gedachten. Moeten babbelen met anderen tijdens het sporten, onderbreekt dat gemoedelijke gekabbel in mijn hoofd, en van samen lopen raak ik alleen maar uit cadans. Ik kan mijn eigen ritme niet meer vinden, het is altijd te snel of te traag.

Wat ik wel graag samen doe is mediteren en schrijven. In stilte samen bezig zijn, heerlijk! Een mens heeft tenslotte verbinding nodig.
(gratis tip uit ‘Catfulness’ van Paolo Valentino: ‘Voor een kalme geest moet je uit de buurt blijven van gestreste of luidruchtige types. Er is geen beter gezelschap dan mensen die houden van stilte… en eventueel van knuffelen.’)
Met ons gezin dingen samen doen (een museum, een wandeling, een fietstocht) vind ik ook heel fijn. Helaas krijg ik ze zelden mee, en dat wordt er niet beter op nu de kinderen groter worden en steeds meer hun eigen weg gaan. Gelukkig houden ze wel allemaal van samen eten. Liefst thuis dan wel. Pa kookt te goed.

Als ik zo nadenk over de vriendinnen bij wie het goed toeven is, dan merk ik dat er nog een paar belangrijke ingrediŽnten zijn:
– het spontane: zomaar even langs gaan voor een koffie en een babbel, niet altijd formeel hoeven afspreken. En komt het niet uit, dan is dat ook prima.
– elkaar zo vrij als een vogeltje laten (zoals eigenlijk al blijkt uit de zin hierboven). Geen impliciete regels of verplichtingen, dus ook geen teleurstellingen of stille verwijten.
– praten over wat er echt toe doet, ook als dat niet zo’n blije verhalen zijn. Ik ben erg slecht in koetjes en kalfjes
– zichzelf echt durven laten zien, met alle toppen en dalen die daar bijhoren

Samen shoppen of andersoortige echte vriendinnen-activiteiten zijn aan mij niet besteed. (Winkelen gaat toch veel beter alleen? Ik zou alleen maar miskopen doen.)
Aan mij heb je geen goede gids in vriendinnenland. Mijn enige advies: luister naar je hart. Dat werkt altijd en zo vind je de mensen die bij je passen.

Geplaatst in: Blog

3 gedachten over “hoe vind ik een vriendin?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.