bachelor in het zonnetje

Als de presentatie van je zoon over zijn bachelor-eindproject je petje te boven gaat, terwijl het onderwerp virussen is en je notabene zelf geneeskunde gestudeerd hebt, dan kan dat twee dingen betekenen:
1. hij is geweldig goed bezig.
2. de familieziekte slaat toe (dementie).
Voor mijn eigen gemoedsrust hou ik het maar even op het eerste. Mijn kind overklast me met het grootste gemak en dat zie ik met veel plezier en trots gebeuren.
Hoe hij daar stond in zijn nette pakje met zijn nerdy sokken en een trillend vingertje – toch een beetje zenuwen, gelukkig maar – wijzend naar de rondspringende virusjes, terwijl hij de zaal poogde uit te leggen hoe je dat rondspringen kunt berekenen, daar zwol mijn moederhart toch wel even van.

Vragen durfde ik niet te stellen. Ik had een tijd geleden zelfs mijn eigen cursussen chemie en fysica weggegooid omdat ik er toch niets meer van snapte. Er had evengoed Chinees in kunnen staan.
Na de publieke vragenronde – de zaal zat goed vol, hij had zijn hele frisbeeteam gecharterd – werd hij door de proffen nog een uur lang op de rooster gelegd. Ook dat overleefde hij glansrijk en glimmend van plezier kwam hij het gebouw uitgelopen waarna we de heuglijke dag gingen vieren met een etentje in Rotterdam.
Zelfs de prof kwam mee. In Nederland zijn de onderlinge verhoudingen veel minder hiŽrarchisch, dus dat kan gewoon. De blonde prof uit Zweden had zijn stapschoenen en bretellen aan en in zijn ziel bleek behalve een keiharde wetenschapsman ook een dichter te schuilen. (Het yogamatje op de vloer van zijn bureau zit daar vast voor iets tussen). ‘The sun defrosts our soul’, mijmerde hij boven zijn koffie over die rare warme februariweek die het hart van de mens verwarmt terwijl hij zich bezorgd maakt om het klimaat want zo heet hoort februari nooit te zijn.
Maar het plezier stond voorop. We zaten aan de kade bij het heerlijke Hotel New York, brachten een toost uit op de half-afgestudeerde waarop de prof zowaar even lyrisch werd en de feestelijke stemming samenvatte met de onvergetelijke woorden: ‘My soul just melted.’

Geplaatst in: Blog

2 gedachten over “bachelor in het zonnetje

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.