mijne waal

Het klinkt altijd alsof hij het over zijn huisdier heeft, maar als onze zoon het over ‘zijne waal’ heeft, bedoelt hij wel degelijk zijn kamergenoot.
Afgelopen zomer begon hij zijn studie aan de KMS in Brussel, de koninklijke militaire school, en die is vanzelfsprekend tweetalig. Maar wie er begint te studeren is niet zo tweetalig als je in dit van oudsher met talen worstelende land zou mogen verwachten.
Vandaar deze praktische oplossing: aangezien alle leerlingen er verplicht intern zijn op tweepersoonskamers, leg je gewoon op elke kamer een Vlaming en een Waal bij elkaar en dan zullen ze wel moeten communiceren. Zo gezegd zo gedaan.
En het werkt. Uit de verhalen die we horen van onze zoon, blijkt dat hij het getroffen heeft met ‘zijne waal’. Het is een fijne kerel die onze zoon al vaak geholpen heeft met allerlei raad en daad. Van praktische zaken tot lastige wiskundige vraagstukken. Ze rekenen op elkaar en vertrouwen elkaar, en zo hoort dat als je op elkaar aangewezen bent.

Ook de liefde maalt niet om een taalbarrière meer of minder. Taal heeft nog nooit een verliefd stel ontmoedigd om er dan maar vanaf te zien. Vlaams-Waalse koppeltjes huppelen er dan ook vrolijk over het Paradeplein.
De integratie met ‘les Africains’ loopt een stuk lastiger. Die groep heeft het te koud in dit natte landje. Na de buitensport staan ze uren onder de douche om weer opgewarmd te raken en als je ze kwijt bent, liggen ze gegarandeerd met twee fleece truien onder hun dekbed op te warmen. De dekens opgetrokken tot over de oren. Temperatuurverschillen blijken lastiger te overbruggen dan taalverschillen.

Ontgroenen doen de KMS’ers een hele week lang, een heftig evenement met lange tradities en een uitgebreid draaiboek. Dat draaiboek is een ratjetoe van Frans en Nederlands door elkaar, een specifiek eigen taaltje en jargon met een eigen charme en humor. Het boek staat vol instructies, van buiten te leren liedjes en lijsten van voor de ontgroeing absoluut onmisbare attributen. Niet voor publicatie geschikt maar wie er sappige verhalen over horen wil, is welkom op de koffie.

Ik had deze blog willen publiceren op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, maar het lukt me nooit om aan te pikken bij de razende vaart van de actualiteit. Toch wil ik dit idee in de groep gooien in de strijd tegen racisme en discriminatie: allemaal een Waal in huis?

Geplaatst in: Blog

Een gedachte over “mijne waal

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.