#38 dagboek van een huisarts aan het coronafront

* ga toch wandelen *

Ik kan er niks aan doen, het is de schuld van Sven Ornelis, maar ik moet het weer over mindfulness hebben. Die Sven Ornelis en andere stappers vertellen over het wonderlijk effect van wandelen, en noemen het ‘pure mindfulness’.
Ik ben het daar helemaal mee eens. Wandelen is heel mindful, sterker nog, in mindfulness hebben we ook wandeloefeningen. Niks zo rustgevend als heel bewust het contact van je voetzolen met de aarde te voelen bij elke stap. Je kan heel traag stappen, centimeter voor centimeter, of je kan er juist met een grote groep een hele ritmische choreografie van maken. Ik bewaar fijne herinneringen aan sesshins (zen-retraite) in Denemarken waar we met wel tachtig man onze stappen als vanzelf zo precies op elkaar afstemden dat er een verrukkelijke cadans opsteeg als al die voeten precies tegelijk over de stevige houten vloer dansten. Samen zwijgen, samen stappen, teambuilding die woorden overbodig maakt.

Wandelen, mindfulness, yoga,… we hebben allemaal iets nodig om onze batterijen op te laden en in balans te blijven. Voor mij is het natuurlijk ook schrijven, of dat nu een blog, een column of mijn dagboek is, en er zijn veel dokters van wie ik weet dat de fiets hun grote uitlaatklep is. Vanochtend werd ik verrast door een leuk berichtje van een collega die schreef: ‘Sinds de lockdown stuur ik elke avond een gedachtespinsel naar familie en vrienden. Vertrekt van mijn platencollectie of boeken. Mijn meditatiemomentje dat ik mijn kleine wereld instuur. Soms pleeg ik dan ook al eens een haiku als begeleiding van dat spinsel.’ De haiku die hij meestuurde stond geschreven onder de ruwe verweerde kop van een kasseivreter: ‘De renner plooit stug zijn gedachten naar de wind die hem tegenspreekt’.

Food for thought.
Dit alles gezegd en geschreven hebbende, stap ik nu op mijn fiets.
En zeventig kilometer later is dit blogje klaar om te posten.
Wat is jullie meditatiemomentje? Wandelen? Haiku’s? Fietsen? Breien? Puzzelen? Lezen? Hoe houdt iedereen het vol?

#blijfinuwkot (tot 3 mei), #wasuwhanden (voor de rest van uw leven), #gatochwandelen, hou u goed en geniet van de zon???! En zoniet: BEL JE HUISARTS! Ga niet in de wachtzaal zitten, loop niet meteen naar spoed.

Geplaatst in: Blog

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.