#54 dagboek van een huisarts in tijden van corona

* mondmaskerles *

De mevrouw die in het journaal haar mondmasker nog even optilde om een laatste trek van haar sigaret te nemen vooraleer ze de supermarkt binnenstapte, gaf nu niet direct het goede voorbeeld. En zo zie ik er velen: ze zitten te prutsen aan hun masker waardoor het gebruik ervan volkomen nutteloos wordt, dragen het onder in plaats van over hun neus of laten het onder hun kin bungelen.
Fout gebruikt, is het dragen van een masker niet alleen nutteloos maar kan het zelfs een bron van infecties worden.

Tijd voor een lesje ‘correct gebruik van een mondmasker’.
Stap 1: altijd eerst je handen wassen en ontsmetten voor je het masker op- of afzet
Stap 2: kijk of het masker schoon is en geen scheurtjes of gaten vertoont. Check welke kant de bovenkant is (waar de metalen strip zit) en wat de binnen- en de buitenkant is (meestal is de binnenkant wit)
Stap 3: Zet het masker op: neem het masker bij de lusjes vast en trek die achter je oren, knijp bovenop je neus de metalen strip in de vorm van je neus zodat het masker goed past en trek dan de onderkant van het masker over je mond en kin, zo trek je de plooien open en kan het masker je volledige neus en mond bedekken
Stap 4 en superbelangrijk: raak de voorzijde van je masker niet meer aan. De voorzijde is altijd als ‘vuil’ te beschouwen. Als je het masker per ongeluk toch aangeraakt hebt, ontsmet dan terug je handen.
Stap 5: verwijderen van het masker: neem de lusjes achter je oren vast en trek het masker weg van je gezicht zonder het masker zelf aan te raken.
Gooi het masker daarna direct weg in een gesloten vuilbak.
Een masker dat vuil of vochtig is geworden, moet vervangen worden.
Hergebruiken van maskers is enkel bedoeld voor stoffen maskers.

Een chirurgisch masker kan tot 8 uur lang gedragen worden. Hang ze niet rond je hals als je het tussendoor even weg wilt hebben. Wat wel kan (altijd eerst je handen ontmetten): leg ze met de voorzijde naar beneden in een propere afgesloten doos of in een schoon nierbekken en een ander nierbekken erbovenop om weer af te sluiten. Niet onder je kin dus, niet rond je hals en niet in een jaszak…
Ophangen aan een haakje is ook een prima methode om je masker even veilig te bewaren tussen activiteiten door.

Regelmatig je handen wassen blijft trouwens veeeeeel belangrijker om niet ziek te worden dan het gebruik van een mondneusmasker.
Een FFP2 of andere gespecialiseerde maskers moet je niet zomaar gebruiken voor in de winkel of op de bus. Laat die alstublieft aan de mensen in de gezondheidszorg.

Voilà, een kort en zelfs serieus blogje. Maar no way dat we zonder een lach het weekend ingaan! Daarom nog een laatste tip over mondmaskers:

#blijfinuwkot maar geniet ook van het weerzien met vrienden of familie, #blijfuwhandenwassen want #hetvirusisnoglangnietweg, hou u goed???! En zoniet: BEL JE HUISARTS! Ga niet in de wachtzaal zitten, loop niet meteen naar spoed.
Goed weekend!


Geplaatst in: Blog

Een gedachte over “#54 dagboek van een huisarts in tijden van corona

  1. Marg Vlemmix schreef:

    Wat ingewikkeld, ik ga mezelf ernstig toespreken! Morgen moet ik naar de opticien, ik zit al 8 weken met een bril die stuk is na het vallen, dus dat gaat oefenen worden, handen wassen is en blijft dus belangrijk! Nou, dat roken, daar zijn we jaren geleden al mee gestopt…..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.