#67 dagboek van een huisarts in tijden van corona

* gamen, huh?? *

Disclaimer: ik heb niks met gamen. Nul, nada, niente, nougatbollen, helemaal niks. Maar echt helemaal niks dus. Waarom ik er dan toch over schrijf? Omdat er blijkbaar met dat gamen iets aan de hand is. Om de haverklap hoor of lees ik er iets over waarvan ik denk: ‘Huh? Zou dat echt waar zijn?’
Bijvoorbeeld: zou gamen zo serieus aan het worden zijn dat PXL Hasselt er een opleiding aan gaat wijden? Ja dus: Hogeschool PXL start unieke opleiding esports en gaat haar esporters professioneel begeleiden. Gamen een sport? Ja, blijkbaar.
Of de manier waarop gamen de laatste tijd in de media komt: een man die erover schreef dat hij meer rust haalde uit het spelen van de Pokemon spelletjes uit zijn jeugd dan uit meditatie.
Terwijl een mediterende vriendin in het game waar zij een uitzonderlijk hoog level in bereikt blijkt te hebben uiteindelijk het liefste gaat staan hengelen aan een virtueel vijvertje in dat game en daar net zoveel mindfulness uit haalt als uit het zitten op haar kussen.
Maar in diezelfde media uiten allerlei deskundigen ook veel zorgen over de uren die onze jeugd collectief gamend doorbrengt, apathisch wegkwijnend voor hun schermpjes terwijl hun wekelijkse schermtijd-rapporten vervaarlijk pieken.

Saldo van al deze berichten: veel negatiefs en veel positiefs. Zoals met de meeste dingen des levens zeker?
En waarom ik er toch over schrijf? Omdat ik ook iets moois zie groeien in al die online activiteit. Verbinding.
Daar genoot ik gisteren van: dat ik al mijn drie kindjes, vanuit welke plek ze zich ook bevinden, samen hadden afgesproken voor een spelletje World of Tanks. Dat is het mooie aan gamen: het maakt niet uit waar je bent, het maakt niet uit of een virus je gijzelt, er zijn altijd plekken waar je kunt samenkomen. En of je nu tanks afschiet of aan een vijvertje staat te kijken hoe de zon opkomt, we’re all in this together.
Nu alleen nog een manier vinden om dat vermaledijde virus gamend klein te krijgen.

Geplaatst in: Blog

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.