#68 dagboek van een huisarts na de lockdown

* keep your cool *

‘Beeld u eens in hoe erg het dan zónder zen zou geweest zijn!’
De eerste patient van vrijdagochtend is onbedoeld getuige van een lastig telefoongesprek dat ik voer met een – pardon my french – stronteigenwijze dame die ondanks spierpijn van kop tot teen en vermoeidheid zich niet op Covid wil laten testen, want ze vindt haar kappersafspraak belangrijker en het is te lastig om naar de drive-in te geraken.
Ik probeer haar met alle mogelijke redelijke argumenten te bewegen om toch mijn advies op te volgen, maar ze houdt voet bij stuk en wil niet.
‘Dat is niet verstandig, u bent echt eigenwijs,’ zeg ik haar rechtuit. Ook dat hoort de man die rustig op de onderzoeksbank zit te wachten op zijn bloedname.
Hij is geschrokken van het telefoongesprek, zegt hij. ‘Ik wist niet dat zo’n dingen gebeurden in een huisartsenpraktijk.’ En nog: ‘Dat moet veel energie kosten, zulke gesprekken.’
‘En dat is nu precies waarom ik al jaren elke dag op dat kussen zit,’ antwoord ik. Hij weet dat ik mediteer en ik weet van hem dat hij al jaren trouw aan yoga doet.
Op dat punt kwam dus die ‘beeld u eens in hoe erg het dan zonder zen zou geweest zijn’ reactie van hem.
Ik beeld het me liever niet in. Ik blijf liever dagelijks mediteren.
Want met het einde van de lockdown kwam er helaas ook een einde aan de fijne nevenwerkingen daarvan. Het respect, het geduld en het begrip vlogen met een rotgang het raam uit en de wereld draait voor de meesten weer om ‘ikke, ikke, ikke’.
Dit trio is ook berucht onder de codenaam: me, myself and I.
Mensen die ondanks de vele pictogrammen in de praktijk toch gewoon komen binnenlopen zonder mondmasker. Of zonder afspraak. Terwijl dat op zoveel manieren gecommuniceerd is. Ze trekken er zich niets van aan.
Als ik voor een groot gezin acht aanvragen voor een covid-test moet doen tussen de raadplegingen door, klinkt er uit de wachtkamer alweer gemopper dat het uitloopt.

Maaaar… er is gelukkig ook altijd goed nieuws.
Zoals: ToBE gaat morgen weer open, en wat is het daar mooi geworden!! Ik heb gisteren een hele rondleiding gehad en heb mijn ogen uit gekeken. In dat prachtige gebouw mag ik binnenkort weer van start gaan met mindfulness trainingen.
Aanstaande woensdag eerst een terugkomdag voor iedereen die al mediteert of een mindfulness training gevolgd heeft, en woensdag 17 juni start ik er met een nieuwe mindfulness training. Spread the word en maak reclame aan al wie oren heeft naar stilte, rust en de heilzame effecten van een beetje mindfulle aandacht om mee te surfen op de golven van het leven. Hoe nodig dat is, hebben we in de afgelopen lockdown maanden aan den lijve ondervonden.

Voor alle info en inschrijvingen, één adres: martine.schrage@tobe-kempen.be

Geplaatst in: Blog

Een gedachte over “#68 dagboek van een huisarts na de lockdown

  1. Marg Vlemmix schreef:

    Wij moeten morgen ook naar de dokter, ik zal eens nakijken of we een mondkapje op moeten, al zou ik het wel willen! Ik heb weinig zin om in de wachtkamer aangestoken te gaan worden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.