Blij ei

Van de week kwam ik op een ochtend toch zoiets leuks tegen op Facebook. Normaal vermijd ik dat vermaledijde sociale medium als de pest in de ochtend maar dat ik er nu al zo vroeg naartoe surfte, was geheel en al de schuld van Bram. Bram was jarig en diende dringend gefeliciteerd te worden. Nu is Bram het schoolvoorbeeld van een Blij Ei, maar het Blije Ei waar ik Facebookgewijs stoemelings op stuitte was niet Bram maar cabaretière Lenette Van Dongen. Lenette heeft de Blij Ei Academie opgericht en geheel in dat thema viel ik midden in haar livestream ‘Samen Wakker Worden’.
Nou was ik al lang en breed wakker, maar het zag er allemaal zo leuk uit dat ik later op de dag die hele livestream alsnog bekeken heb. Niet alleen bekeken, maar ook mee ge-yoga’d, gedanst, gestretcht en gemediteerd. Dat die Lenette lichtelijk prettig gestoord is, bevorderde de algehele feestvreugde behoorlijk. Tussendoor gooit ze er dansend zinnen uit als ‘ach kut, ben ik weer mijn tel kwijt’, ‘heb je er zin in of sta je maar wat te balen?’, ‘zeg ja, ja, ja!’ en ‘Sla al het gezeik uit je leven’. Ik werd er helemaal vrolijk van, wat een gek mens, en wat heerlijk om alles zo zonder de typische zelfingenomen sérieux gepresenteerd te zien die meestal met dit soort work-outs gepaard gaat. Zalig mens.

Links en rechts debiteert ze nog wat wijsheden over zelfzorg: vul eerst je eigen kopje tot het boordevol is en overstroomt op het schoteltje. Dat wat op je schoteltje ligt, kan je wegschenken aan een ander. Schenk alleen maar aan anderen van je schoteltje. Dat had ze van Oprah geleerd. Ook een Blij Ei heeft leermeesters en inspiratie nodig om haar Blijigheid op peil te houden.
Goed beeld trouwens van dat kopje en schoteltje, daar kan ik wel wat mee. Het is weer eens wat anders dan de metafoor van het zuurstofmasker in het vliegtuig.

Enfin, kijk er maar eens naar als je zin hebt. Zonder belerend te doen, leert ze je toch wat bij. Over ‘overdeliveren’ bijvoorbeeld: geef net een beetje meer dan men van je verwacht. Waarmee ze bedoelt: verander iets in jezelf waardoor je vaker ja zegt tegen de dingen.
Niet moeilijk na zo’n stevige dosis energie en vrolijkheid van het Samen Wakker Worden met Lenette.
Je wordt er helemaal een Blij Ei van. Net als Bram. Proficiat nog trouwens, en moge u nog lang uw blije zelf blijven!

Geplaatst in: Blog

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.