#TrashTuesday

Vandaag had ik een fijne ervaring: ik kon hele stukken van de straat die ik een paar dagen geleden nog opgeruimd had, gewoon doorfietsen zonder te moeten afstappen om zwerfvuil op te rapen. Toen ik de hele straat door was, had ik maar een halve zak zwerfvuil bij elkaar geraapt.
Een mens leert in het leven al gauw zijn doelen naar beneden bij te stellen en met zwerfvuil rapen is dat niet anders. Ik word al blij van slechts een halve zak rommel. Geen rommel zou nog mooier zijn, maar dat lijkt voorlopig een utopie.
Al ben ik blij met alles wat ik op dat vlak tegenkom: veel complimenten en aanmoedigingen, ik kom mede-zwerfvuil-opruimers tegen (dat geeft altijd een blije boost) en afgelopen weekend in de Liereman waren de twee mensen die ik aansprak super behulpzaam. En man nam zonder dralen mijn volle zak mee in zijn auto en beloofde die bij het bezoekerscentrum af te zetten en een andere mevrouw bij wie ik aanbelde toen de volgende zak vol was, vond het ook geen enkel probleem om hem daar te laten staan tot hij meegenomen zou worden door de ophaaldienst die ik ter plekke daarvoor een mail stuurde.
Helaas was het antwoord van de gemeentelijke ophaaldienst een droog: ‘We halen enkel zakken op ons eigen grondgebied en niet van een buurgemeente. Dit is er dus eentje voor Oud-Turnhout.’
Tja. Je zu ook kunnen overwegen om je zwerfvuilruimers maximaal te ondersteunen en bijvoorbeeld schrijven: ‘Fijn, Martine, dat je zo enthousiast voort doet. Alleen halen wij enkel op in Turnhout zelf. Maar geen nood, ik neem zelf contact op met Oud-Turnhout, dus de zak zal zeker opgehaald worden. Nog bedankt voor je inzet!’

Maar ik snap dat dat teveel gevraagd is.
Gisteren trouwens de Visbeekstraat opgeruimd samen met Marie. Het resultaat: maar liefst vier tot de rand gevulde zakken.
Prikkend en pokend babbelden we over vanalles en nog wat en toen kwam Oud-Turnhout weer ter sprake. Blijkbaar had de stad gevraagd om vooral even geen zwerfvuil te rapen, want er was een grote opruimactie gepland met allerlei verenigingen en dan zouden die niks meer te doen hebben.
Haha, goeie mop! Alsof zwerfvuil ooit op is. I wish!

Nog een ander zwerfvuildingetje uit de krant: Belgi zou overwegen om statiegeld op blikjes te gaan heffen. Doen! Liever vandaag dan morgen.
Al maak ik me niet teveel illusies over het effect. Wie nu achteloos zijn blikjes in de berm gooit (of sloot of natuur of…), zal voor die paar centjes echt niet ineens moeite gaan doen om zelf zijn rommel op te ruimen.
Over blikjes gesproken, ruwe schatting: zeker een derde van alle blikjes die ik vind zijn Red Bull blikjes. Wat een troep. Dan volgt Coca Cola en ook Mc Donalds is een grote bron van zwerfvuil. Maar even goed vind ik huisvuilzakken vol pampers. Je houdt het niet voor mogelijk wat ik allemaal vind.
Iemand nog een fietspomp nodig? Of een volledig uitgetekend bouwplan voor een nieuwbouwwijk?
En adres: dat huis met die berg zwerfvuilzakken voor de deur.
Voor morgen staan er ELF zakken klaar om opgehaald te worden.
Nu gij weer.

Geplaatst in: Blog

Een gedachte over “#TrashTuesday

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.