De Krul

Mijn haar heeft gewonnen. Ik heb deemoedig het hoofd gebogen en de nederlaag aanvaard, het gevecht tegen de krullen is ten einde. De krullen hebben gewonnen. Een mens moet weten wanneer zijn nederlaag te erkennen.
Altijd al heeft er een varkenskrul in mijn haar gezeten, of een weerborstel, een slag, of hoe je het ook wil noemen. En met die ene krul kon ik het best vinden. Ik voerde een gedoogbeleid met steiltang en gel als handhavingsmiddelen. ‘Betonkop’ noemde mijn dochter liefdevol het ultrakorte kapsel dat ik al jaren had en waarin De Krul me amper last bezorgde.

Maar in de lockdown veranderde dat. Maandenlang kon niemand naar de kapper en voor het eerst in jaren groeide mijn haar langer dan de paar centimeters die ik al zo lang gewoon was. Vervolgens trok ik met dat onophoudelijk groeiende haar op pelgrimstocht en wandelde door weer en wind, door zon en regen, en sliep ik vaak buiten in koude vochtige Scandinavische nachten.
Mijn haar krulde verder en verder. Ik wist niet dat ik zóveel krullen had. Of droegen de hormonale veranderingen van de menopauze daar ook hun steentje aan bij? De leeftijd zeker?

Terug thuis met weer de luxe van conditioner, fohn en gel ter beschikking, dwong ik het weerbarstige haar weer in de plooi en ging op zoek naar een nieuwe kapper want de mijne was ik ondertussen helaas kwijt. Kort haar wou ik niet meer, een beetje vrouwelijker mocht het best wezen. Dus de lange lok die ik vroeger ook een tijd had gedragen, deed terug zijn intrede. Maar het ellenlange steilen om die ook mooi sluik te houden is aan mij niet besteed. Met haarspeldjes en gel moest het maar lukken, meer geduld heb ik niet. Aan mijn haar wens ik niet meer dan een minimaal beetje tijd en energie te spenderen, maar ik wil me er ook wel goed bij voelen.

Toch begon zelfs met die schuifspeldjes-en-gel-tactiek De Krul zich te roeren. En hoe langer hoe meer raakte ik al die pogingen om mijn haar in het gareel te houden beu. ‘Choose your battles’ is een wijs advies en dit was er geen die ik ging winnen, zo begon stilaan wel duidelijk te worden.
De Krul heeft gewonnnen, vandaag ben ik voor het eerst met ongesteilde lokken naar buiten gekomen.
En ik voel me er best goed bij.
Het is gewoon leuk om steeds meer jezelf te worden. De Krul laat zich toch niet temmen, en hetzelfde geldt voor mij. Nu nog een nieuwe kapper vinden die mij en Mijn Krul blij kan maken. Tips welkom.

Geplaatst in: Blog

12 gedachten over “De Krul

 1. Ilse schreef:

  Mensen met stijl haar willen krullen. Mensen met krullen willen stijl haar.
  Zo is dat altijd al geweest. Je kan eens naar kapsalon blits gaan in de molenstraat zij geeft altijd goede raad voor een mooi kapsel

 2. Els schreef:

  ??
  Ik heb al mijn hele leven méér dan 1 krul en ik leef nog !
  Het staat je goed ?
  Mijn regel van drie wat kapsel betreft : 1: je moet je er goed bij voelen.
  2: je mag er zo weinig mogelijk tijd mee verliezen . Die is te kostbaar.
  3 : er moet een liefste zijn die zegt dat je toch mooi haar hebt?.

 3. Marg Vlemmix schreef:

  Ben tevreden met je haar, krul of niet! Voor je het weet raak je ze kwijt….jammer toch van dat korte koppie of van de krul!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.