Dag Leonard

Ik leerde hem pas laat kennen. Edel Maex begon er ooit een sesshin* mee. Edel is niet een man van veel woorden, verre van de typische zenmeester. Geen goeroetype. Edel heette ons gewoon van harte welkom op de sesshin, legde de spelregels uit en liet het verder aan Leonard over. Hij scrolde door zijn iTunes en klikte op ‘Here it is’ van Leonard Cohen.

Leonards donkere stem weerklonk door de meditatieruimte:Dat klonk zo.
‘Here it is’ zou onze leidraad worden doorheen deze †sesshin. Het is allemaal hier, de vreugde en het verdriet, het geluk en de pijn, angst en hoop, verlangen en verslaving. Liefde en troost.
Mediteren is precies dat: opmerken wat er allemaal is en dat er laten zijn. Alles mag er zijn, ook de moeilijke dingen. Hoe lastig dat ook is. Dat vraagt stilte, aandacht en overgave.
Heel die sesshin lang weerklonk ‘Here is is’ door mijn hoofd. Terug thuis kocht ik meteen de CD. †Waar ook het schitterende ‘Boogie Street’ op stond. Al evenzeer een metafoor voor een sesshin, zo vertelde Edel ons.

En toen zag ik op vrijdagavond een kwiet†in een panelgesprek op TV over het overlijden van Leonard Cohen. Ik weet niet eens meer†wie het was en in welk programma hij zat. Verdrongen. Hij zat daar wijsneuzerig zijn beklag erover te doen dat Leonard Cohen wel wijze vragen kon stellen, maar armzalig weinig antwoorden wist te bieden. Dat viel hem erg tegen.
Ja, dat klinkt natuurlijk erg gewichtig en belangrijk, maar ik schoot in de lach daar alleen op de bank voor TV. ‘Kwiet!’ wilde ik hem toe roepen, ‘daar gaat het nou precies om. Om de vragen de vragen te laten. Dat niemand de antwoorden heeft. En dat je je daarbij neer hebt te leggen en er rust in moet zien te vinden.’ Dat is Leonards verhaal. En dat heb ik geleerd van Edel Maex. Die ook niet pretendeert de antwoorden te hebben – hoed u voor meesters die dat wel beweren.

Ach, kwiet was gewoon nog erg jong en hoopte duidelijk nog op redding. Over twintig jaar spreek ik hem nog wel eens. Here it is.

Here is your sickness.
Your bed and your pan
And here is your love
For the woman, the man.

May everyone live,
And may everyone die.
Hello, my love,
And, my love, Goodbye.

* sesshin: meerdaagse zen-retraite
* Edel Maex is de psychiater die mindfulness †in BelgiŽ op de kaart zette
* David Van Reybrouck schreef dit weekend op De Correspondent een prachtigege ode aan Leonard Cohen:†lees hier zijn ode.
Geplaatst in: Blog

Een gedachte over “Dag Leonard

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.