de jacht op de patat

JAWADDE JUNGENSJ! MEGACOOL. DE MAX. AWESOME. GRANDIOOS. GENIAAL. BRILJANT. FONKELEND. SCHITTEREND. SPRANKELEND. KNAP.
WA. WAS. DA??
fullsizeoutput_715.jpeg
Oké, genoeg superlatieven. Caps Lock mag weer uit.
Het was maar even om te zeggen dat ik het beste theater in jaren gezien heb. Afgelopen weekend gingen we met (bijna) het hele gezin naar ‘Chasse Patate’ van Studio Orka.
Akkoord, het weer hielp erg mee, de geheime locatie verhoogde de voorpret en buitentheater verrast altijd. Maar dan nog. Dan nóg.
Twee uur lang blaast de geweldige cast ons van de sokken met wervelend theater. Het onderwerp was niet van de poes, en toch werd het geen moment te zwaar, te lang, te droevig. Zelfs mijn lieve echtgenoot – die meestal halverwege de voorstellingen waar ik hem mee naartoe sleep ligt te snurken – bleef geboeid van begin tot einde.

Daar zullen de rondvliegende dode beesten, een occasioneel geweerschot, de coole leadgitarist en de geweldige vertolkingen van de acteurs alles mee te maken hebben, net als de harde bankjes waarop we zaten. Zelfs dat kon ons niet deren.
Acteur Dominique Van Malder stal wat mij betreft de show. Wat een talent. Hoe hij van zijn zwakte – dat veel te dikke lijf van hem – zijn kracht maakt, dat moet je zien om te kunnen geloven.

‘Waar gaat dat stuk over waar we vanavond naartoe gaan?’ was de vraag ’s middags aan het eten.
‘Over mensen aan de zelfkant van de maatschappij,’ had ik geantwoord.
Waarmee mijn kinderen plots een nieuw woord bijgeleerd hadden.
Maar dat die zelfkant ’s avonds bleek te gaan over een zinkend huis, dat verdrinkt in tranen van verdriet, dat tafereel werd zo wonderlijk in beeld gezet, dat ik er helemaal in mee was. Alle zeilen werden bijgezet om het huis in balans te houden en als daarvoor rondgesjouwd moet worden met een wasmachine, dan wordt er rondgesjouwd met een wasmachine. Al werd dat nog een niptje…

‘Brute poëzie’ noemt Dominique Van Malder het. Gaat dat zien!
Zie hier de speellijst voor de laatste kansen om dit magnifieke stuk te beleven.
En hier alvast de trailer.

Geplaatst in: Blog

3 gedachten over “de jacht op de patat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.