dagboek van een huisarts aan het coronafront #6

Van de 80 kilometer die ik net gefietst heb, had ik zeker 75% wind tegen. Hoe dat kan, snap ik ook niet, maar het was echt zo. Soms geraakte ik – mét trapondersteuning – niet eens aan 18 km per uur. Ik was even vergeten dat het alweer een tijdje geleden was dat ik nog zo ver gefietst had, tot mijn knieën me eraan herinnerden. Met het laatste restje batterij heb ik dan maar de turbo-functie opgezet om thuis te raken zonder letsel.

Maar het deed deugd, zo lekker buiten bewegen. Het zal zeker ook aan het mooie zonnetje liggen op deze stralende eerste dag van de lente, maar ik was bepaald niet alleen. Half Vlaanderen had nood aan wat buitenlucht. Er werd gefietst, gewandeld en gespeeld dat het een lieve lust was. En de andere helft werkte in de tuin. Ik kwam ook een gezin tegen dat zwerfvuil aan het prikken was. Ook een goeie manier om het nuttige met het aangename te combineren.

Wie weet wordt een aanzienlijk deel van de bevolking door deze hele crisis uiteindelijk gezonder dan ervóór: meer beweging, de lucht is schoner omdat we minder rondrijden en minder vervuilen. Misschien is het ook het ideale moment om te stoppen met roken, nu we beseffen hoe kwetsbaar onze longen kunnen zijn.

Of zal de slinger naar de andere kant doorslaan: dat we collectief dikker worden van het series bingen met een snack erbij? Van stress-eten en juist minder bewegen? Gaat er meer gerookt worden door de angst en de spanning? Vechten koppels elkaar de tent uit nu ze noodgedwongen op een paar vierkante meter moeten hokken?

Ik hoop van harte het eerste. Never waste a good crisis. Laat ons hieruit leren en beter worden. Laat ons bewuster worden van het belang van gezondheid. Laat ons er meer zorg voor dragen en er meer waardering voor opbrengen. Gezondheid is niet vanzelfsprekend!

Er is nog altijd geen medicijn of geen vaccin tegen Covid-19. Maar laat ik toch een paar tips geven die in ieder geval bewezen hebben je afweersysteem te versterken:
– mediteer! (ja, ik ga daarover blijven zagen)
– koude versterkt ons immuunsysteem. Het koude dompelbad na een sauna zit er voorlopig niet in (behalve voor wie zelf een sauna heeft), maar het kan net zo goed onder de douche: een halve (of voor de liefhebbers een hele) minuut koud afdouchen na je wasbeurtje. En dan niet staan gillen, hè. Man up en hou die tanden op elkaar.
– RRR: rust, reinheid, regelmaat. Slaap genoeg!
– en natuurlijk genoeg vitamientjes: groenten en fruit.
– de alternatieve adepten zweren bij hun Echina Force. In homeopathie geloof ik al lang niet meer, maar als je je er goed bij voelt, heb ik er ook niks tegen. Kleine biecht: ik heb het vroeger ook veel gebruikt. Daar kon ik niets aan doen, mijn moeder was een believer. Sla deze oude blog er maar op na: wondermedicijn.

Hou jullie goed!

Geplaatst in: Blog

3 gedachten over “dagboek van een huisarts aan het coronafront #6

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.