#MakeTurnhoutCleanAgain

Ik heb besloten om de naam van deze blogreeks te wijzigen. Van #TrashTuesday naar #MakeTurnhoutCleanAgain. Deels omdat #TrashTuesday allang de lading niet meer dekt – de laatste tijd ruim ik zwerfvuil op zowat alle dagen van de week – maar vooral om er een ‘beweging’ van te maken.
Bewegingen zijn in. Vraag maar aan King Connah. Die verloor helaas mijn laatste restje sympathie toen hij zijn sp.a omdoopte naar ‘Vooruit’ en daarmee de naam stal van een fameus monument in Gent. Ik snap niet dat hij daarmee wegkomt, het is schandalig.
Maar een beweging van schoonmakers in Turnhout zie ik wel zitten. Als ik nog maar een fractie van alle Turnhoutenaren – laat u vooral niet tegenhouden als u ergens anders woont – in beweging krijg om zwerfvuil te rapen, dan hoort een clean Turnhout echt tot de mogelijkheden.

Welgeteld zijn daar maar twee zaken voor nodig:
1. iedereen neemt zijn rommel mee terug naar huis en/of naar de eerstvolgende vuilnisbak.
En als 1. volbracht is, is punt 2 al niet meer nodig.
Maar dit is Belgi, en dit zijn mensen, dus punt 1 zal nooit volledig behaald worden.
Vandaar de nood aan een punt 2: iedereen zwerfvuilvrijwilliger!
Als elke zwerfvuilvrijwilliger n andere besmet met dit virus, kan deze curve exponentieel stijgen en zal daarmee de hoeveelheid zwerfvuil exponentieel dalen met als resultaat: een schoon Turnhout! Of laat ons nog grootser dromen: we kunnen de curve zelfs plat slaan!
En wij ondertussen allemaal gezond door de extra porties beweging en zo minder vatbaar voor een ernstig verloop van dat andere virus. Drie vliegen in n klap, als dat geen win-win-win is!

Dus: wie mijn blogjes leest, en zich aangesproken voelt: meld u als de wiedeweerga als zwerfvuilvrijwilliger bij ann.bruyninckx@turnhout.be. Zij zal u voorzien van een contractje, een paar rollen zwerfvuilzakken en een prikstok.
Van mij kunt u op eenvoudig verzoek een cursusje ‘zwerfvuilrapen in de praktijk’ krijgen. Ik heb namelijk de beste manier ontdekt om zakken zodanig te knopen dat ze handig zijn in gebruik en niet doorzakken bij te zware belading. Ook geef ik u graag tips over hoe u tot vier volle zakken op uw fiets kunt vervoeren. Hou er dan wel rekening mee dat u zelf niet meer op uw fiets kunt zitten, maar dat is bijzaak, een mens moet er wat voor over hebben.
Ook belangrijk: wees uw eigen trouwste cheerleader en maak veel reclame over al uw zwerfvuilprestaties – mond op mond of Facebook of onder deze blogjes, het maakt allemaal niet uit als u maar luid reclame maakt – zodat u zoveel mogelijk anderen besmet met dit schoonmaakvirus. Deel dit blogje massaal, maak Facebook-groepjes om samen te prikken, unleash uw innerlijke wervelwind, ga helemaal los. Alle initiatieven welkom, in dit geval stinkt eigen lof totaal niet. Zwerfvuil, dt stinkt.

Tot slot nog twee waarschuwingen aan de aspirant-zwerfvuilruimer:
En, zwerfvuil rapen is verslavend.
En twee, je kunt het niet meer net zien. Dat kan vervelend zijn, maar deze beide problemen zijn natuurlijk meteen opgelost als we allemaal zwerfvuil gaan rapen. Dan kunnen we weer gewoon genieten van fietsen en wandelend door schone straten en propere natuur en kan onze blik vrij en vrolijk ronddwalen zonder te blijven haken aan troep.

O ja, er is nog een derde nadeel, maar dat gaat u alleen overkomen als u net zo gek bent als ik en werkelijk elk flesje en blikje uit de beek wil vissen, hoe ver u daarvoor ook moet reiken en hoe steil de kant ook afloopt: u kunt er donder op zeggen dat u er een keer in gaat vallen.
Let’s make Turnhout clean again!

2 gedachten over “#MakeTurnhoutCleanAgain

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.