Zwie-zwa-zwem ~ naar de sauna

Ik ga naar de sauna en ik neem mee: twee to do lijstjes.
Lege lijstjes welteverstaan, voor alle todo’tjes die mogelijk in mijn hoofd zouden opkomen terwijl ik een dagje hang te luieren en te zweten in de sauna.
De lijstjes blijken totaal niet nodig.
Het was een overladen week met twee nascholingen, 1 mindfulnesstraining en 1 nachtdienst, waarvan ik in de sauna hoopte te bekomen, en dat lukte zo goed dat er geen enkel todo’tje aandacht vroeg.

In de heerlijke zoutsteensauna ligt bij een heerlijke 65°C zowat iedereen op zijn/haar buik te snurken, het buitenzwembad voelt lekker warm en na wat stomen in de hammam, ben ik klaar om me helemaal onder te dompelen in het koude buitenbad dat net iets meer dan 8°C ‘warm’ is. Een reset voor het hoofd, en totale delete van alle mogelijke muizenissen die daar nog rond zouden zwerven.

Koude is hot. Er gaat geen week voorbij of je leest er wel iets over in de krant. Ook vandaag las ik er weer een heel artikel over in De Morgen. Wim Hof is natuurlijk ruimschoots bekend met zijn koudetherapie, en kinderpsychiater Haike De Vlieger met wie ik een paar weken geleden de Oostendse zee in dook, verkondigt ook de voordelen van kou aan ieder die het wil horen met haar Koud&Krachtig workshops.

Maar daar wou ik het eigenlijk allemaal niet over hebben. Ik wou mezelf gewoon even uitlachen met die belachelijke todo-lijstjes in de sauna. In plaats van die lijstjes heb ik het gehouden bij heel veel warmte, lekker luieren, een rosé, een truffelpasta en madame Bovary bij de open haard.
En wat was het opgiet-ritueel in de belevenis-sauna zalig! Ik heb nog nooit meegemaakt dat daar zoveel werk van gemaakt werd. Vier geuren, veel gewapper met handdoeken, ijsklontjes om af te koelen, en een stukje fruit toe.
Veel beter dan lijstjes. Die lopen toch niet weg.

Het wordt stilaan tijd om een ijsberen-club op te richten in Turnhout. Wie doet mee? En waar is een goede open water plek daarvoor te vinden? Alle ijsberen en hun ideeën daarover welkom!

8 gedachten over “Zwie-zwa-zwem ~ naar de sauna

 1. Annemiek Baan schreef:

  Hey Martine, ik bied onze zwemvijver aan ! En misschien duik ik er ook wel mee in ! Lekker warm drankje kan ik ook aanbieden ! 🙂

  • Martine schreef:

   Klinkt geweldig! Wat een blogje al niet vermag… zometeen hebben we zowaar onze eigen ijsberen-club, jeuj!! Ik mail je 😃🙏

  • Martine schreef:

   ja, echt doen! Voor mij was het ook veeeeeel te lang geleden, maar wat een zaligheid om dat weer eens te doen. Zeker in dit seizoen! Geniet ervan 🥵

 2. Hilde Blancquaert schreef:

  Ik heb ook al vaak gelezen dat koud baden zo gezond zou zijn. Maar ik weet het toch nog niet. Héél grote koukleum hier! Die paar kilo’s die ik het laatste jaar kwijt gespeeld ben, helpen daar ook niet aan… Maar het triggert wel. Dus wie weet. Misschien durf ik het ooit wel eens aan…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.